Läst: Shirley Jackson, nyutgåva av MiMa Förlag

Vi har alltid bott på slottet

Hemsökelsen på Hill House (The Haunting of Hill House 1959) och Vi Har Alltid Bott På Slottet (We Have Always Lived In The Castle 1962) av Shirley Jackson – ♥♥♥♥x
MiMa Förlag (recex)

I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något »osunt« med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt, skändligt – ont.
Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.

En gång var de sju i familjen Blackwood. Men en dödlig dos arsenik fann vägen till familjens sockerskål. Den enda som undvek sockret till bären var äldsta systern Constance. Hon misstänktes för mord på sina föräldrar, sin bror och sin faster, men frikändes. Sedan dess lämnar hon aldrig slottet, sätter inte foten utanför dess trädgårdar.

Farbrodern Julian åt av giftet men överlevde. Numera rullstolsbunden skriver han maniskt på sina memoarer. Merricat, Constances lillasyster, kom inte till bords alls den där kvällen för sex år sedan, eftersom hon skickats till sängs utan mat som straff för olydnad. Det är hon, Merricat, nu arton, som berättar historien. Och hon gör allt för att skydda sin storasyster, om hon så ska tvingas använda häxkrafter. En dag besöker deras kusin Charles slottet. Omedelbart hotas dess sköra, mörka hemligheter.

Dessa romaner är skräckkungen Stephen Kings favoriter. Men om man tror att man finner grafisk skräck och blodskvättande tror man verkligen fel. Här byggs spänningen upp genom mycket subtila antaganden och mycket lämnas åt läsarens fantasi. Min favorit av dessa två är Vi Har Alltid Bott i Slottet, på grund av antagonisten Charles. Han har egentligen inte gjort nåt men ändå avskyr man honom för hans girighets skull.  Dessa romaner är ett måste för den som vill läsa skräck/spänning som är läskig med små medel och inte skriver dig på näsan. Och om du berömmer dig att vara en skräckkännare så SKA du ha läst dessa böcker.

En fyra i betyg för båda böckerna. Tack till MiMa Förlag som åtagit sig kulturgärningen att ge ut dessa klassiker igen!

Köp dem här, här eller här.

3 svar to “Läst: Shirley Jackson, nyutgåva av MiMa Förlag”

  1. Dessa två har jag liggande och har tänkt att läsa dem under våren.

Lämna en kommentar