Läst: Adam and Eve and Pinch Me av Ruth Rendell

Adam and Eve and Pinch Me

Adam and Eve and Pinch Me av Ruth Rendell (2002) – ♥♥♥♥♥

Jeff Leigh, Jerry Leach eller Jock Lewis är en första rangens bedragare och sol- och vårare. En dag hittas han mördad i en biograf. När polisen blir på det klara med Jerrys yrkeskarriär inriktas jakten på mördaren bland hans övergivna kvinnor.
Zillah, den enda kvinnan som Jerry varit gift med, tilldrar sig först det största intresset. Hon har, sedan Jerry försvann, ingått ett resonemangsäktenskap med en barndomsvän, James, för att få ett bättre liv. James är konservativ MP och homosexuell, och äktenskapet ett officiellt alibi. Tyvärr glömde Zillah att ta ut skilsmässa från Jerry innan hon äktade James.  För Fiona, som var den sista som levde ihop med Jerry, börjar problemen när en hemlös kvinna också hittas mördad. Polisen finner likheter mellan de två morden och när Fiona berättar att hon även känt den mördade kvinnan vänds det till henne nackdel.
Men morden har i själva verket begåtts av en kvinna som polisen helt och hållet missat. Först när en tredje person är nära att mista livet uppdagas Mintys sorgliga historia. Hon är en särling redan innan Jock/Jerry får upp vittringen på henne och hennes arv. Hennes starkt neurotiska sida har gjort henne till en socialt handikappad person. Men det är inte förrän Jock sänder henne ett falskt brev om att han skall ha omkommit i en tågolycka som Minty glider in i den rena psykosen. Hon börjar höra röster och se döda människor, framför allt Jock. Hennes värld blir alltmer förvirrande och skrämmande.

Ruth Rendell har skrivit två av mina absoluta favoritböcker (Stenarna Skola Ropa och En Lisa för Ögat), och den här boken kvalar minsann också in att hamna på den listan…den är också oerhört bra och en av mina favorit-Rendell. När man själv, som wannabe-författare, läser något som är såhär bra blir man ödmjuk och rätt nedslagen…men samtidigt är det lärorikt att läsa hur mästarinnan väver ihop alla trådar och öden i sin besynnerliga väv. Språket är som alltid oerhört vackert, dialogen spelar andrafiolen till beskrivningarna och tankarna (vilket jag gillar mycket) och allt knyts på ett mycket snillrikt sätt ihop i slutet. Rendell skriver gärna om sjuka och neurotiska människor och beskriver dem så bra att deras galenskap blir logisk. Hatten av…det finns inget dåligt med den här boken alls. Läs! Tyvärr är den slutsåld på svenska på förlaget (jag köpte mitt svenska ex på ett biblioteks utförsäljning) men det går utmärkt att läsa Rendells klara och rediga engelska.

En femma i betyg till en otroligt bra bok. Jag önskar jag kunde skriva hälften så bra som Ruth Rendell.

Köp den här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: