Läst: Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist

Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist (2023, Ordfront Förlag) –

På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng – fyra killar och tre tjejer som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras. För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet. Killarna beslutar sig för att ta med varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?

En ny Ajvide Lindqvist är alltid en högtidsstund! När jag läste den här så slog det mig att Ajvide Lindqvist skrivit nåt som är väldigt likt hur King skriver. Bare with me – båda är vansinnigt bra på att teckna karaktärer, så bra att jag kan läsa en halv bok om dem innan den ”riktiga” handlingen börjar. Ajvide Lindqvist är skicklig på att skildra ungdomar, och precis som i Människohamn köper jag beskrivningen av ungdomsgänget med hull och hår. Det känns väldigt trovärdigt. Sen är det det här med att Ajvide Lindqvist och King slentrianklassas som skräck trots att deras styrka är just karaktärerna. T ex är Låt Den Rätte Komma In i grunden en fin kärlekshistoria där det råkar vara vampyrer med. ”Det” är i närapå hela boken en underbar vänskapsskildring, och så är Pennywise också med. Capisce? Ajvide Lindqvist är extra rolig att läsa för oss födda runt 1970 eftersom man känner igen så många av tidsmarkörerna – här t ex musikval och Live Aidgalan som var enormt stor 1985!!

Sommaren 1985 är inte skräck utan en fin skildring hur ett kompisgäng reagerar när något extraordinärt landar mitt ibland dem. Vackert språk och ständig lust att läsa vidare! En fyra I betyg!! Och shout out till Alexander Jansson som gör Ajvide Lindqvists vackra omslag! De är så fina och passar till innehållet!

Lämna en kommentar