Läst: Let The Devil Sleep av John Verdon

Let the Devil Sleep

Let The Devil Sleep av John Verdon (2013) – ♥♥♥+
Penguin Books Ltd

Det är vår i luften men Dave Gurney är deprimerad och har ont. Skottskadorna gör sig påminda, det är ett halvår sedan han undkom döden med en hårsmån. Att han som pensionerad känner sig sysslolös gör inte saken bättre. Hustrun försöker få ut honom i solen men han har tappat all lust. En dag får han ett telefonsamtal. Kim, en ung kvinna i bekantskapskretsen, ska göra en kriminaldokumentär för teve och hon vill ha stöd av en erfaren polis. Dave Gurney är motvillig men har svårt att säga nej.
Kim har gjort en gedigen research kring ett ännu efter tio år olöst fall. Samtliga sex offer var förmögna, körde Mercedes och mötte sin baneman på en landsväg. Gärningsmannen kallade sig Den gode herden och polisen antog tidigt att det låg idealistiska motiv bakom dåden. Dokumentären ska handla om offrens familjer och hur de har påverkats av de olösta morden. Gurney blir alltmer intresserad och hans hustru är positiv när hon ser hur han tycks vakna till liv.
Men snart börjar Dave Gurney misstänka att Kim befinner sig i en mycket stor fara. Efter att en av Kims intervjuer med de efterlevande sänts i teve mördas den intervjuade natten efter. Har Den gode herden kommit tillbaka?

Verdons deckare är uppbyggda på ett speciellt sätt, de presenterar ett olösligt problem som Gurney löser och visar att problemet inte alls var olösligt utan en intrikat uppbyggd plan. Så är det i den här boken också, gåtan tycks mycket mer svår än den egentligen är när svaret presenteras. Men så säger man ju alltid…”jaa, såklart det var så…”. Men gåtan är mindre elegant i den här boken och gåtans lösning likaså. Slutet (vilket jag inte skriver mer om så jag inte spoilar nåt) drar ner bokens betyg eftersom jag tycker att Verdon tog genvägar denna gång. Men eftersom det är välskrivet och underhållande blir behållningen ändå stor…och jag börjar få liiite lättare att stå ut med Gurneys fru, som jag tycker är rätt outhärdlig.

En stark trea blir det.

Köp den här, här eller här.

Lämna en kommentar