Läst: Bara Betydelsefulla Dör av Varg Gyllander

Bara betydelsefulla dör (pocket)

Bara Betydelsefulla Dör av Varg Gyllander (2010) – ♥♥♥♥
Bra Böcker

Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom det lilla samhället som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.
Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: Vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad händer egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?
Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag.

Jag gillar verkligen Gyllanders böcker om kriminalteknikerna Holtz och Levin, och böckerna läses med fördel i ordning för karaktärernas personlighet och liv beskrivs sakta och diskret bok för bok. Det är elegant och ett bra exempel på ”show, don´t tell”! I den här boken gillar jag att den dödade nazisten får nåt slags kontext till varför han blivit som han blivit, och att han möjligen är oskyldigt dömd av samhället och rättvisan… Allt blir inte svart eller vitt utan en hel massa gråskalor, och det är ju så verkligheten ser ut. Holtz är en sympatisk figur, och Levin bär på en hel massa skelett i garderoben. Polisarbetet känns trovärdigt och det är ju inte konstigt eftersom Gyllander arbetar inom polisväsendet!

En fyra i betyg! Gillar!

Köp den här, här eller här!

Lämna en kommentar