Läst: Våroffer av Anders De La Motte

Våroffer (inbunden)
Våroffer av Anders De La Motte (2020) – ♥♥♥♥♥
Forum

Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.

Sista delen i årstidskvartetten sätter punkt på ett mycket förtjänstfullt sätt. Jag älskar sådan här krim, där krimhistorien är invävd i ”vanliga” människors vardag och där huvudkaraktärerna inte behöver vara poliser. I den här boken gillar jag extra mycket myten om bladmannen, ett slags väsen som finns i skogarna i området. Karaktärerna känns äkta och man känner att Thea bär väldigt mycket bagage från förr med sig – det ger en extra dimension åt historien och varför hon beter sig som hon gör.

En klockren femma och om du inte läst kvartetten än så har du högkvalitativ spänning att se fram emot. Jag hoppas att De La Motte stannar inom genren ”småortsspänning” för han är en mästare på att utnyttja miljöerna och dynamiken mellan de som bor i små samhällen.

En femma i betyg! Köp den här, här eller här.

Lämna en kommentar