Läst: Gudar Och Odjur av Denise Mina

image

Gudar Och Odjur (Gods and Beasts) av Denise Mina (2012)- ♥♥♥
Minotaur (recex)

Det är strax före jul och kön på postkontoret i Glasgow är lång, julkort och presenter ska skickas. Plötsligt rusar en svartklädd man med ansiktet täckt av en balaclava in i lokalen. Martin Pavel hukar sig ner på golvet under mynningen på en AK47. Hans ögon är helt fixerade på det vettskrämda barnet som ligger bredvid honom och ser med förskräckelse på hur barnets farfar lugnt hjälper rånaren att samla alla pengar i en säck. Därefter möter den gamle mannen rånarens blick och inväntar skottet, en brutal avrättning och den svartklädde mannen försvinner.
Kriminalinspektör Alex Morrow har precis återvänt från sin föräldraledighet och får ansvaret för utredningen. Den gamle mannen var enligt alla vittnesmål en vänlig och ärlig man med hög moral och socialistiska värderingar. Det går inte att upptäcka någon som helst kriminell belastning. Hur kom det sig att denna mönstermedborgare utan att tveka hjälpte en rånare?

Minas Glasgow är mörkt och deprimerande. Inte ens de som har anledning att vara glada är det och man blir mer och mer deppad ju längre man läser. Men det är iaf spännande och välskrivet och depressionen hör till den knivskarpa sociala kritiken. Man blir rätt deppad av tanken på att de rättskaffens slås ner men lämnas med förhoppningar att de får det de förtjänar. Jag älskar Skottlandsdeckare men har en faiblesse för de som har en viss svart humor. Mina är mest bara deppig. Men visst är det tätt och välskrivet. Bäst är delarna om mannen med det sociala samvetet och det gigantiska arvet.

En stabil trea!!

Köp den här, r eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: