Läst: Livbåten av Charlotte Rogan

image

Livbåten (The Lifeboat) av Charlotte Rogan – ***
Bookmark Förlag (recex)

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.
Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.

Jag tycker att idén att placera alla huvudpersoner på en plats som bara är några kvadratmeter är genialiskt. Man känner klaustrofobin och dödsångesten, och det är alltid intressant att spekulera över vad man själv skulle göra för att överleva. Men eftersom boken berättas som en dagbok hettar det inte till som det skulle gjort om en annan berättarteknik valts. Det blir lite svalt, och vi vet ju redan att Grace överlever. Jag gillar dock att man får ana att hon är en person med en agenda och jag tror inte att hon är oskyldig…utan slug och ond.

En stark trea i betyg. Vansinnigt snyggt omslag!!

Köp den här, här eller här!

4 svar to “Läst: Livbåten av Charlotte Rogan”

  1. Boken låter intressant, bör nog läsas.

  2. […] även vad Läsa & Lyssna, Boktokig, Sarah Towers på New York Times och Justine Jordan på The Guardian […]

  3. […] om boken har också Books ABC, Läsa & Lyssna, malins bokblogg, Bokdetektiven, Maddes bokblogg, Boktokig och Beas […]

Lämna en kommentar