Jag fullkomligen älskar skräckfilmer. Tyvärr brukar det gå 10 dåliga skräckfilmer på en bra…så jag ska tipsa om lite bra skräckfilmer som baseras på böcker. Då slipper ni stå ut med alla de dåliga filmerna…

The Secret Sense (1999) Poster  Stir of Echoes (1999) ♥♥♥

Tom Witzky är en vanlig man som inte tror det minsta på något övernaturligt…förrän han hypnotiseras av sin frus syster. Plötsligt är han medveten om meddelanden från någon som vill nå honom…för att berätta något förfärligt.

Den här filmen är också baserad på en bok av Richard Matheson…en författare jag inte läst mycket av men som verkar ha varit en stor inspiration för andra skräckförfattare, t ex mästaren himself, Stephen King! Stir of Echoes är en finfin skräckis, välgjord och med duktiga skådespelare. Den fick en rätt usel uppföljare också, som inte är särdeles sevärd. Jag vet inte ifall Stir of Echoes är översatt som bok, men hur som helst skulle jag gärna läsa den…gillade ju I Am Legend av Matheson. Sen filmen, Kevin Bacon är mycket bra i huvudrollen som den prosaiska mannen som plötsligt börjar uppvaktas av andevärlden.

I Am Legend (2007) Poster I Am Legend ((2007) – ♥♥♥♥
Efter att en farsot, orsakad av vetenskapens försök att utrota cancer, förvandlas så gott som hela världens befolkning till ett slags vampyrliknande monster. Ensam kvar i New York finns forskaren Robert Neville som förtvivlat försöker hitta ett botemedel. Nattetid tar vampyrerna över staden och han försöker överleva så gott han kan, ensam bland monstren.

Den här filmen är baserad på en klassisk roman av Richard Matheson, väldigt löst baserad kan man säga eftersom manuset till filmen i princip är omskrivet till oigenkännlighet. Men det betyder inte att filmen inte är bra, den är mycket bra och spännande. Det finns två olika slut, det ena är ett slags lyckligt Hollywoodslut och det andra, det bättre slutet, är kanske olyckligare men mer logiskt och passar bättre tycker jag. Det man inte har med i filmen och som jag tycker var den största behållningen med boken är frågan om vem som egentligen är monstret? Om hela världen består av vampyrer och du som ensam människa dödar så många du kan, är det då inte du som är monstret? Det är ju inte du som är normen längre…

Will Smith är mycket bra i huvudrollen, och vampyrmonstren är läskiga och coola. Rekommenderar verkligen denna film…och boken också. Läs den och jämför med manuset till filmen, det kan ju vara skoj!

Constantine Poster Constantine (2005) – ♥♥♥♥♥

Constantine är en av mina absoluta favoritfilmer och handlar om John Constantine (Keanu Reeves), ett slags övernaturlig bountyhunter som förpassar demoner och annat elakt tillbaks till helvetet. Mammon, djävulens son, har kommit på en plan för att ta över världen och Constantine, tillsammans med polisen Angela Dodson (Rachel Weisz), ska hindra honom.
Constantine är ursprungligen en karaktär ur otaliga seriehäften, en kultfigur, och med åren har namnkunniga författare som t ex Denise Mina skrivit manus till serien. Filmen är vansinnigt bra, Reeves lite stela sätt passar perfekt till Constantine och Peter Stormare spelar en Satan som du inte sett den rollen spelas förut. Först hade jag svårt för en Satan i vit kostym, med en lite pajigt skämtlynne, men nu inser jag att man kan på så sätt se hur fullkomligt mentalsjuk Satan är på ett bättre sätt än om han varit klassiskt svartklädd och dyster…

Filmen är snygg, skådisarna duktiga och manuset bra! Det finns ingen ursäkt till varför inte du också ska se den!! Kanske inte så läskig, mer en actionskräckis, men mycket bra ändå och det finns en del otäcka scener.Och titta på hela, det finns en viktig scen efter eftertexterna!!

  The Nameless (1999) – ♥♥♥

Den här skräckisen baseras på en bok av skräckförfattaren Ramsey Campbell, en författare jag hört mycket om men faktiskt aldrig läst. Filmen handlar om Claudia, vars dotter hittas mördad, och därmed förstörs hennes liv. Men fem år senare ringer telefonen och någon som säger sig vara Claudias dotter ber förtvivlat om hjälp.

Filmen är snygg och har nerv. Jag brukar inte gilla filmer från andra länder än USA och England (har t ex aldrig riktigt fallit för alla asiatiska skräckrullar utan brukar vänta tills de filmas i USA) men jag måste medge att Spanien har en fin skräckfilmstradition (Rec, Barnhemmet, Julias ögon m fl). Helt klart sevärd och jag är sugen att kolla in Ramsey Campbell böcker också.

 Hellraiser (1987) – ♥♥♥

Den här klassiska skräckisen baseras på Clive Barkers kortroman The Hellbound Heart och handlar om en pusselask som öppnar en port in i en annan dimension – som befolkas av cenobiterna med Pinhead i ledningen. Har man en gång öppnat asken så kommer de för att hämta dig.

En klassisk skräckfilm som har fått ett helt gäng uppföljare av varierande kvalitet…även om filmen har åldrats en del så var den banbrytande när den kom och man märker Clive Barkers estetik både i manuset och i de fantastiska cenobiterna som är de coolaste monsterna någonsin! Det blir en trea på grund av kultstatusen. Hellraiser 2 är också sevärd men sen är det som det brukar vara med uppföljare och kvaliteten dyker…de filmerna kan man iofs se för att njuta av Pinhead!!

  Nightbreed (1990) – ♥♥♥♥

Filmen handlar om Aaron, som luras att tro att han är en seriemördare, och som söker upp en sammanslutning av monster och märkliga varelser. Efter honom kommer den riktiga mördaren som är fast besluten att utrota alla monster.

Filmen baseras på boken Cabal av Clive Barker, och det är också han som regisserar. Resultatet blir en väldig Barker-esque film, med underliga varelser och mycket våld. Man lämnas med en obehaglig känsla i magen, precis som när man läser vissa av mr Barkers böcker. Jag gillar Barkers drömvärld och tycker den här filmen fått oförtjänt lite uppmärksamhet. David Cronenberg, som regisserat ett antal obehagliga filmer själv, gör en mycket otäck gestaltning av en besatt seriemördare. Se den här filmen för den förtjänar att fler lägger märke till den!!

 The Shining (TV-miniserie 1997) – ♥♥♥

Jag antar att titeln talar för sig själv…och jag tror jag är den enda som föredrar den här filmversionen av boken Varsel av Stephen King, framför den mer kända versionen med Jack Nicholson från 1980. Den tidigare versionen hade skrivits om massor medan den här mini-serien är trogen boken. Sen håller jag med Stephen King, han tyckte att Jack Nicholson ser så uppenbart galen ut, det är läskigare med en skogstokig person som ser snäll och rar ut, och det gör Steven Weber som Jack Torrance. Även om du gillar Nicholsons version, kolla in denna i alla fall bara för skojs skull. Sevärd och värd en stark trea i betyg.

Secret Window (2004) ♥♥♥

Baseras på novellen ”Hemligt fönster, hemlig trädgård” från novellsamlingen Mardrömmar av Stephen King, från 1991. Boken innehåller också novellen Langoljärerna, som också filmatiserats. Secret Window blev en mycket lyckad och spännande film, den handlar om författaren Mort Rainey (spelad av Johnny Depp) som får besök av en man som kallar sig John Shooter (spelas av John Turturro) och som hävdar att Rainey plagierat en idé till en bok av Shooter. Medan Rainey försöker rentvå sig så blir Shooter mer och mer aggressiv…

Filmen/novellen påminner till stor del om Kings bok ”Stark”, om författare och deras alter egos… Skådespelarna är bra och storyn spännande så det här är definitivt en film som är sevärd. Det kanske mer är en psykologisk thriller än en ren skräckfilm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s