Stephen King – kungen av skräck!!

Stephen King (1947-)

Stephen King – han behöver knappast någon presentation. 1974 debuterade han med romanen Carrie och har sedan dess publicerat över fyrtio böcker och novellsamlingar. Han är en man som verkligen älskar det skrivna ordet, hans fru Tabitha och hans två söner är författare (varav sonen Joe Hill följt i faderns fotspår och gett sig in i skräckgenren). King brukar beskrivas som ett exempel på skräplitteratur men det är verkligen inte sant – många känsliga och hyllade filmer är baserade på Kings böcker (The Shawshank redemption, The Green mile, Stand by me) och det jag älskar mest med hans böcker är inte skräckdelarna (även om de är spännande och ruskiga) utan beskrivningen av samspelet mellan människorna och miljöbeskrivningarna. King är en otrolig skicklig författare när det gäller dessa saker. Han är också mycket produktiv, det är väl inte allt som är bra, och han har en tendens att bli långrandig och pratsjuk men när han är bra är han MYCKET bra. Två av mina absoluta älsklingsböcker (Pestens Tid och Det) är Kingböcker.

Så läs King – fast det har du säkert redan gjort! Och läs gärna Joe Hill och Tabitha King också. De är inte dumma de heller.

Kings bibliografi:

Title Publication date Pages Notes
Carrie April 5, 1974 199
‘Salem’s Lot October 17, 1975 439 World Fantasy Award nominee, 1976[3]
The Shining January 28, 1977 447 Locus Award nominee, 1978[4]
Rage September 13, 1977 211 as Richard Bachman
The Stand September 1978 823 Original edition
World Fantasy and Locus Award nominee, 1979[4][5]
The Long Walk July 1979 384 as Richard Bachman
The Dead Zone August 1979 428 Locus Award nominee, 1980[6]
Firestarter September 29, 1980 426 British Fantasy and Locus Award nominee, 1981[4][7]
Roadwork March 1981 274 as Richard Bachman
Cujo September 8, 1981 319 British Fantasy Award winner, 1982[8]
Locus Award nominee, 1982[4]
The Running Man May 1982 219 as Richard Bachman
The Dark Tower: The Gunslinger June 10, 1982 224
Christine April 29, 1983 526 Locus Award nominee, 1984[4]
Cycle of the Werewolf November 1983 127 Illustrated by Bernie Wrightson
Pet Sematary November 14, 1983 374 World Fantasy and Locus Award nominee, 1984[4][9]
The Talisman November 8, 1984 646 Written with Peter Straub
World Fantasy and Locus Awards nominee, 1985[10]
Thinner November 19, 1984 309 as Richard Bachman
It September 15, 1986 1138 British Fantasy Award winner, 1987;[11]
Locus and World Fantasy Awards nominee, 1987[11]
The Eyes of the Dragon February 2, 1987 326
The Dark Tower II: The Drawing of the Three May 1987 400 Locus Award nominee, 1988[4]
Misery June 8, 1987 310 Bram Stoker Award winner, 1987;[11]
World Fantasy Award nominee, 1988[12]
The Tommyknockers November 10, 1987 558 Locus Award nominee, 1988[4]
The Dark Half October 20, 1989 431 Locus Award nominee, 1990[4]
The Dark Tower III: The Waste Lands August 1991 512 Bram Stoker and Locus Award nominee, 1991[4][13]
Needful Things October 1991 690 Bram Stoker and Locus Award nominee, 1991[4][13]
Gerald’s Game May 1992 352
Dolores Claiborne November 1992 305 Locus Award nominee, 1993[4]
Insomnia September 15, 1994 787 Bram Stoker and Locus Award nominee, 1994[4][14]
Rose Madder June 1995 420 Locus Award nominee, 1996[4]
The Green Mile March–August 1996 400 Bram Stoker Award winner, 1996[15]
Locus Award nominee, 1997[4]
The Regulators September 24, 1996 480 as Richard Bachman, twin novel of Desperation
Desperation September 24, 1996 704 Twin novel of The Regulators
Locus Award winner, 1997[4]
The Dark Tower IV: Wizard and Glass November 4, 1997 787 Locus Award nominee, 1998[16]
Bag of Bones September 22, 1998 529 Bram Stoker Award winner, 1998;[16]
British Fantasy and Locus Award winner, 1999[4][17]
The Girl Who Loved Tom Gordon April 6, 1999 224
Dreamcatcher March 20, 2001 620
Black House September 15, 2001 625 Sequel to The Talisman
Written with Peter Straub
Bram Stoker and Locus Award nominee, 2001[4][18]
From a Buick 8 September 24, 2002 368 Bram Stoker Award nominee, 2002[19]
The Dark Tower V: Wolves of the Calla November 4, 2003 714 Bram Stoker Award nominee, 2003;[20]
Locus Award nominee, 2004[21]
The Dark Tower VI: Song of Susannah June 8, 2004 432 Locus Award nominee, 2005[22]
The Dark Tower VII: The Dark Tower September 21, 2004 845 British Fantasy Award winner, 2005[22]
Bram Stoker Award nominee, 2004[21]
The Colorado Kid October 4, 2005 184
Cell January 24, 2006 351
Lisey’s Story October 24, 2006 528 Bram Stoker Award winner, 2006;[23]
World Fantasy and Locus Award nominee, 2007[4][24]
Blaze June 12, 2007 304 as Richard Bachman
Duma Key January 22, 2008 607 Bram Stoker Award winner, 2008[25]
Under the Dome November 10, 2009 1074 British Fantasy and Locus Award nominee, 2010[4][26]
11/22/63 November 8, 2011 849 British Fantasy, Locus and World Fantasy Awards nominee, 2012[27]
The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole February 21, 2012 336 The eighth Dark Tower novel, but chronologically set between the fourth and fifth volumes.
Joyland June 4, 2013 288
Doctor Sleep September 24, 2013 531 Sequel to The Shining
Bram Stoker Award Winner 2013
Mr. Mercedes June 3, 2014 436 First novel in the Bill Hodges Trilogy
Edgar Award Winner 2014
Revival November 11, 2014 403
Finders Keepers June 2, 2015 434 Second novel in the Bill Hodges Trilogy
End of Watch June 7, 2016 496 Upcoming novel; Third novel in the Bill Hodges Trilogy

Collections[edit]

Title Publication date Pages Notes
Night Shift February 1978 336 World Fantasy and Locus Award nominee, 1979[4]
Different Seasons August 27, 1982 527 World Fantasy and Locus Award nominee, 1983[28]
Skeleton Crew June 21, 1985 512 Locus Award winner, 1986[4]
World Fantasy Award nominee, 1986[29]
The Bachman Books October 4, 1985 692
Four Past Midnight September 1990 763 Bram Stoker Award winner, 1990[30]
Locus Award nominee, 1991[4]
Nightmares & Dreamscapes September 29, 1993 816 Bram Stoker and Locus Award nominee, 1993[4][31]
Hearts in Atlantis September 14, 1999 528 Bram Stoker, British Fantasy, Locus and World Fantasy Award nominee, 2000[4]
Everything’s Eventual March 19, 2002 464 Bram Stoker, British Fantasy and Locus Award nominee, 2002[4][19]
Just After Sunset November 11, 2008 367 Bram Stoker Award winner, 2008[25]
British Fantasy Award nominee, 2009[4]
Full Dark, No Stars November 9, 2010 368 Bram Stoker Award winner, 2010[26]
British Fantasy Award winner, 2011[32]
The Bazaar of Bad Dreams November 3, 2015 495

Non-fiction[edit]

Title Publication date Pages Notes
Danse Macabre April 20, 1981 400 Hugo and Locus Award winner, 1982[4][33]
Nightmares in the Sky November 1988 128 Photographed by f-stop Fitzgerald
On Writing October 3, 2000 288 Bram Stoker and Locus Award winner, 2000[4][34]
Secret Windows October 2000 433
Faithful December 2, 2004 432 Written with Stewart O’Nan

E-books[edit]

Title Publication date Collected in Notes
Riding the Bullet March 14, 2000 Everything’s Eventual (2002) Bram Stoker Award nominee, 2000[34]
The Plant December 2000 Unfinished
Ur February 12, 2009 The Bazaar of Bad Dreams (2015)
Mile 81 September 1, 2011 The Bazaar of Bad Dreams (2015)
A Face in the Crowd August 21, 2012 Uncollected Written with Stewart O’Nan

Other[edit]

Title Publication date Pages Notes
Creepshow July 1982 64 Illustrated by Bernie Wrightson
The Stand: The Complete & Uncut Edition May 1990 1153 Locus Award nominee, 1991[4]
Six Stories 1997 199 Limited edition (1100 copies); collected in Everything’s Eventual (2002)
Blood and Smoke November 22, 1999 Original audiobook; collected in Everything’s Eventual (2002)
The Dark Tower: The Gunslinger: Revised and Expanded Edition July 1, 2003 256
Stephen King Goes to the Movies January 20, 2009 592 Contains five previously collected short stories.
American Vampire March 2010 200 Written with Scott Snyder and illustrated by Rafael Albuquerque
Blockade Billy April 20, 2010 112 Collected in The Bazaar of Bad Dreams (2015)
Guns January 25, 2013 25 Non-fiction essay
Ghost Brothers of Darkland County June 4, 2013 110

 

3 kommentarer

  1. Min favoritförfattare också! Överlägset etta! Har inte läst alla heller, men kanske 70% av dem som inte är fantasy-berättelser. Den bästa, i mycket hård konkurrens, är ”Needful Things” eller ”Köplust” som den heter på svenska.
    Du har förstås läst boken ”On writing” om att skriva?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s