Stephen King (1947-)

Stephen King – han behöver knappast någon presentation. 1974 debuterade han med romanen Carrie och har sedan dess publicerat över fyrtio böcker och novellsamlingar. Han är en man som verkligen älskar det skrivna ordet, hans fru Tabitha och hans två söner är författare (varav sonen Joe Hill följt i faderns fotspår och gett sig in i skräckgenren). King brukar beskrivas som ett exempel på skräplitteratur men det är verkligen inte sant – många känsliga och hyllade filmer är baserade på Kings böcker (The Shawshank redemption, The Green mile, Stand by me) och det jag älskar mest med hans böcker är inte skräckdelarna (även om de är spännande och ruskiga) utan beskrivningen av samspelet mellan människorna och miljöbeskrivningarna. King är en otrolig skicklig författare när det gäller dessa saker. Han är också mycket produktiv, det är väl inte allt som är bra, och han har en tendens att bli långrandig och pratsjuk men när han är bra är han MYCKET bra. Två av mina absoluta älsklingsböcker (Pestens Tid och Det) är Kingböcker.

Så läs King – fast det har du säkert redan gjort! Och läs gärna Joe Hill och Tabitha King också. De är inte dumma de heller.

Kings bibliografi:

Shining

4 reaktioner till “Stephen King – kungen av skräck!!

  1. Min favoritförfattare också! Överlägset etta! Har inte läst alla heller, men kanske 70% av dem som inte är fantasy-berättelser. Den bästa, i mycket hård konkurrens, är ”Needful Things” eller ”Köplust” som den heter på svenska.
    Du har förstås läst boken ”On writing” om att skriva?

  2. En gång i början av min översättarkarriär på 80-talet, blev jag erbjuden att översätta Jurtjyrkogården. Tyvärr hade jag precis skrivit kontrakt på min första bok hos Prisma, något som sedan ledde till att jag fick översätta 14 Kellerman-böcker åt dem. Ett vägskäl i livet. Kings svenska förlag bad mig rekommendera en annan översättare och då nämnde jag Lennart Olofsson, som jag kommit i kontakt med under min tid på Wahlströms, en av våra bästa översättare där. Tyvärr gick han bort i förtid för något tiotal år sedan, bara 57 år gammal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s