Lyssnat på: Skriften i Vattnet av John Ajvide Lindqvist

Skriften i Vattnet av John Ajvide Lindqvist (2022, Ordfront Förlag) – ♡♡♡♡♡

Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad. Deckarförfattaren och före detta polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en välkänd deckarserie. För att göra research tar hon kontakt med den arton år yngre Kim Ribbing. Kim är en udda figur och liknar ingen Julia vanligtvis umgås med. Kanske är det just därför blodstormen blåser upp emellan dem en intensiv kärlekshistoria med många tvära kast. Så småningom dras Julia och Kim in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern där Julias exmake Johnny är spaningsledare.

En av mina absoluta favoriter har för tillfället lämnat skräckeriet och gett sig in i deckar/spänningsvärlden och det gör han med den äran. Tydligen skrevs den först som förslag till fortsättning på Millenniumserien när David Lagercrantz lämnade den. Den blev inte ”antagen” men är numer första boken i serien Blodstormen. Jag tycker att det här är förfärligt bra! Millennium finns med som en del av handlingen och det är rätt kul när författaren Julia beskriver hur hon tampas med förlag och korkade redaktörer. Det går dessutom att se hur karaktärerna baserats på de i Millennium fast Ajvide Lindqvist har gjort om dem till sina egna. Julia liknar Mikael Blomqvist (fast jag tänker även på Camilla Läckberg) och Kim påminner om Lisbet Salander. Väldigt meta ;-)!Beskrivningen av Julias exmakes svartsjuka ger comic relief!

Det jag uppskattar allra mest är dock (som vanligt) Ajvide Lindqvists oefterhärmliga prosa, sarkasm och ordvändningar. Den känner man definitivt igen från hans tidigare böcker. Skriften I Vattnet är nominerad till Årets Bästa Kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Välförtjänt!

Bland det bästa jag läst I år! En femma i betyg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: