Intervju med förläggaren och författaren Sofi Poulsen

Det finns många små förlag i Sverige, startade av författare som vill ha kontroll över sina egna böcker från ax till limpa, eller kanske hårt nischade inom en viss genre. Darkness Publishing är ett fantastikförlag som bl a ger ut novellantologier där novellerna är baserade på klassiska sagor, och som tweakats på väldigt intressanta sätt. Jag har medverkat i 3 av Darkness Publishings antologier, två med Grimm-sagor och en med HC Andersen-sagor. Väligt rolig idé!

Jag har frågat Sofi lite om hur det är att starta förlag och om hennes kärlek till fantastik. Here we go!

Bilden kan innehålla: text

Q: Ditt förlag Darkness Publishing ger ut fantastik i olika former och du skriver dessutom egen fantastik! Vad drog dig åt fantastikhållet? Har du någon favoritförfattare inom fantastikgenren?

A: När jag började på dagis runt treårsålder blev jag presenterad för Lilleman och draken. Det var kärlek från första stund och sedan fick pedagogen läsa den för mig varje morgon men även när jag var ledsen och behövde tröst. Det finns så många så det är ju som att bara välja ut en godissort när man ska köpa smågodis. Men för att nämna några, utan inbördes ordning Astrid Lindgren, Oskar Källner, Emelie Beijer, Marija Fischer Odén, Elias Våhlund, Camilla Brinck.

Image result for lilleman och draken"

Q: Du har ju startat ditt eget förlag, Darkness Publishing. Berätta gärna om resan det innebär att starta förlag. Vilka erfarenheter delar du med dig av som du anser är viktigast? Varför valde du att starta eget?

A: Det började med att jag ville ge ut en bok som jag kunde ha hemma i bokhyllan och läsa tillsammans med min dotter. Men någon övertalade mig att starta eget förlag och företag. Någon såg potentialen i det jag gjorde. Så åtta månader senare hade jag ett förlag och hade debuterat som författare. Men om vi ska ta det stegvis så var det

  • Jag renskrev och utvecklade ett av de manus som jag samlat på mig.
  • Jag hittade efter flera månaders sökande en illustratör. (Tipset här är att inte ta en nybörjare om du själv aldrig producerat en bok förut. Du lär dig mycket, men det blir dyrt.)
  • Jag sökte igenom google efter ett tryckeri. (Det är också fel. Gå med i Facebook-grupper och be andra rekommendera. Det sparar du också pengar på.) Tryck upp så många böcker som du har råd med och som du kan lagra hemma eller på andra torra och rumstempererade platser. Det är billigare med en större upplaga.
  • Samtidigt som jag sökte illustratör och tryckeri gjorde jag en affärsplan och läste alla marknadsföringshandböcker jag bara kom över. Jag satte även ihop en liten marknadsföringsplan och några olika mål.
  • När boken kom hade jag en releasefest och sedan dess har det varit full fart. Ibland framåt och ibland har jag stått stilla för att sedan gasa. men jag har inte gått bakåt. Jag har inte ens sneglat i en backspegel. Jag har alltid gillat att gå min egen väg, att kunna få vara fri att bestämma själv och utvecklas dit jag vill. Därför var det inget svårt val att starta eget.

Det viktigaste som jag har lärt mig är att: Magkänslan har sällan fel så lita på den. Var generös och hjälp andra om du kan. Det kan vara kunskap du sitter på eller erfarenheter. Många hjälpte mig, så jag skickar gärna det vidare. Det är roligt och givande att sprida glädje. Tacka ja till allt du har lust och tid till att göra. Nätverka så ofta du bara kan. Både online och offline. Var inte rädd för att fråga andra om hjälp. De flesta av oss är snälla och vill hjälpa när vi kan. Ensam är inte stark.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Q: Hur valde/väljer du ut vilka författare som du vill samverka med? Vad är viktigt för dig?

A:
1. Det måste finnas ett bra manus.
2. Författaren ska vara någon som jag tror på. Jag går mycket på magkänslan i båda kriterierna. Någon gång har jag struntat i vad den har sagt, utan kört på ändå och det har lärt mig att alltid lyssna på magkänslan.

Bilden kan innehålla: text
Stendrottningens hemlighet utkommer våren 2020

Q: Jag medverkar ju i några av dina novellantologier (Grimm Darker, HC Andersen och Grimm Special Edition). Jag är ett stort fan av antologier och att försöka skriva nåt till de antologitävlingar som brukar dyka upp emellanåt. Är det möjligt att Darkness Publishing satsar på fler antologier framöver?

A: Ja, det stämmer det. Du är en av de som återkommer och det tycker jag är riktigt roligt. Jag blir lika överväldigad och sprudlande glad varje gång någon ger mig sitt förtroende att förvalta ett manus. Ju fler antologier jag har gett ut, desto fler manus kommer in till nästa novelltävling.
Just nu har Darkness Publishing ute två novelltävlingar så år 2020 kommer det ut två nya antologier. Jag sa ju redan 2017 när de första antologierna kom att jag har en tioårsplan med sagosamlingar.
Till hösten 2020 kommer en antologi som har arbetsnamnet Klassiska sagor och som innehåller omarbetade klassiska sagor som alla har en sak gemensamt och det är att Disney gjort tecknade filmer av originalverken. Darkness Publishing har valt ut de berättelser där kända författare har skrivit originalen och alltså inte dem där Disney är producenten. Vi pratar bland annat om Alice i Underlandet, Peter Pan, Djungelboken, Oliver Twist, Sherlock Holmes m f l.
Den andra novelltävlingen som Darkness Publishing håller i och som kommer ut i bokform 2020 går under arbetsnamnet Sveriges hemskaste kvinnor. Det blir en antologi med skräcknoveller skrivna av kvinnor. Jag hoppas på så mycket blandad skräck som möjlig och ser med förtjusning fram emot att få leverera nästa års värsta skräckupplevelse.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Q: Hur ser din egen skriv-framtid ut? Några planer?

A: Jag skriver så mycket jag hinner. På min önskelista står det ständigt mer skrivtid. Just nu håller jag på att skriva på en fantasy för 6-9 år, två skräcknoveller och den där romanen som jag undrar om jag någonsin kommer våga att ge ut. Det är så mycket rädslor där. Tänk om ingen vill läsa den. Tänk om den inte blir så bra som jag vill att den ska bli. Jag hade tänkt släppa den vårvintern 2017. Ska den komma 2020, vi får se.

Mötet med piratenMamman och den lilla draken

Tack till Sofi för svaren! Det verkar vara både slitsamt och roligt att driva eget förlag. Jag ska i alla fall bidra till båda antologierna och hoppas att bli utvald att få vara med. Kom ihåg:

Sveriges hemskaste kvinnor – deadline 31 januari 2020 (bråttom alltså!)

Klassiska sagor – deadline 28 februari 2020

Läs mer om regler och annat på Darkness Publishings Facebook!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: