Årets Skräckböcker 2019

När jag tittar bakåt så var det inte så många skräckisar som är renodlade skräckromaner – de flesta skulle nog klassas mer som spänning. Men tre stycken ruskiga rysare kan jag i alla fall rekommendera, här är de bästa skräckisarna för 2019!

Skräcken på Wakenhyrst av Michelle Paver

Skräcken på WakenhyrstBildresultat för michelle paver"

Det här är en ganska långsamt berättad gotisk skräckroman. Miljöbeskrivningen gör att man riktigt befinner sig i en råkallt ”mansion” på den engelska landsbygden, med ett träsk som utsikt genom sovrumsfönstret. Även om obehaget av spökerierna är läskigt så är det mest otäcka pappan i familjen, en vidrig typ med kvinnosyn hämtad rakt ur stenåldern. Rekommenderas varmt! Jag kan se den här berättelsen som film.

 

Staden av Camilla Sten (recension här)

Bildresultat för camilla sten"Staden

Miljön är följande – en stad som verkar ha övergivits på dag och stund, allt finns kvar utom invånarna som en gång levde där. Snacka om suggestivt! Staden är ett slags mörkt kammarspel där du som läsare ska försöka räkna ut vad som hänt och om de märkliga händelserna som sker är övernaturliga eller om någon av medlemmarna i filmteamet spelar dubbelspel. Jag tyckte mycket om Staden, och liksom Wakenhyrst skulle Staden göra sig som film. Jag hoppas Sten skriver mer skräck för hon har en enorm fallenhet för genren!

 

The Taking of Annie Thorne (recension här)

The Taking of Annie Thorne (inbunden)Bildresultat för cj tudor"

Det blev en triss av skräckkvinnor i topp i år! CJ Tudors uppföljare till finfina The Chalk Man fick en av mina sällsynta femmor och den är väl värd det! En otäck blandning av Twin Peaks och Stephen King som får det att krypa i dig. 2020 kommer Tudors tredje bok, The Other People, och det är svårt att avgöra om historien kommer att ha övernaturliga toner – den kommer att handla om en pappa som letar efter sin försvunna femåring, och en mamma som, tillsammans med sin lilla dotter, flyr från något. Det låter lovande!! Och oj vad jag gillar att omslagen har ett slags gemensamt tema!

book cover of The Other People

 

I övrigt vill jag nämna Full Throttle av Joe Hill (novellsamling som är en blandning av skräck, spänning eller kuriosa berättelser…dock inte lika bra som Vålnader i mitt tycke) och Berättelser från Bårhuset (novellantologi med bra svensk skräck)!

Annons

2 svar till “Årets Skräckböcker 2019”

  1. Staden gillade jag och de andra två vill jag läsa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: