Årets Deckare 2019

Ojojoj, vad många bra deckare jag plöjt i år. Jag har en regel som säger att de bästa böckerna ska utses bland böcker som kommit ut under året, annars hade flera böcker av Paul Cleave, Mark Billingham och Mo Hayder kommit med. Då kör vi!! Utan inbördes ordning…

Kniv av Jo Nesbö (recension här)

Bildresultat för jo nesbö"

Det finns nog ingen romankaraktär som blivit så sargad, misshandlad och illa åtgången av sin skapare som Harry Hole. Och ingen man som läsare ömmar för lika mycket som för Harry. I Kniv blir stackars Harry nedmosad i skoskaften värre än någonsin. Ändå lämnas det gott om plats för krimhistorien. Nesbö är fantastisk och (tillsammans med Lars Kepler) cliffhangerns mästare. Det är verkligen upplagt inför nästa del och jag hoppas på lite lycka för Harry…

 

Ensamvarg av Christina Erikson (recension här).

EnsamvargBildresultat för christina erikson"

Ensamvarg är andra delen i Forsete-trilogin, och handlar om en anonym rättsskipare som verkar jämte Elias Svensson, polis, och Cornelia Lind (psykopatexpert). Förutom psykopaterna i krimhistorien så tampas Cornelia också med sin ex-man som gör hennes liv till ett helvete. Erikson skriver otäck krim vilket är min favorit-krim…och att vi får följa Cornelias privata kamp mot en psykopat ger en extra förståelse för huvudkaraktären. Sverige har väldigt många bra kvinnliga krimförfattare och Erikson är en av de bästa!

 

All That´s Dead av Stuart MacBride (recension här)

All That's DeadBildresultat för stuart macbride"

Serien om Logan McRae är typisk för sk tartan noir (skotsk krim) – våldsam men mycket rolig. Liksom Nesbö låter MacBride sina stackars huvudkaraktärer genomlida massor av elände…men ändå lyser humorn igenm, speciellt när den mustiga Roberta Steele är med. Det här är den tolfte i serien om McRae och de är väldigt läsvärda allesammans!

 

Förutom ovanstående godingar så rekommenderar jag också Vargen av Katarina Wennstam (aktuellt och fruktansvärt om mäns våld mot kvinnor), Dotter Saknad av Anna Jansson (första delen i en mörkare serie än den om Maria Wern, Bergslagen Blå)och Bestraffaren av Pia Kask (även denna deckare är en blandning av humor och blod)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: