Årets spänningsböcker 2019

Det är svårare och svårare att dela upp romaner i genres eftersom fler och fler författare skriver genreöverskridande. Därför kommer spänning/deckare/skräck-priserna i år att bli som det blir! Bra böcker är de i alla fall.

Spännings-topp-tre för 2019 är iaf såhär (utan inbördes ordning):

Kastanjemannen av Sören Sveistrup (recension här)

Kastanjemannen (inbunden)Bildresultat för sören sveistrup"

Sören Sveistrup har skrivit mycket, länge och bra men som manusförfattare, inte som romanförfattare. Detta är hans romandebut och den är riktigt vass! I samma härad som Jo Nesbös böcker om Harry Hole, och med ett nytt radarpar som det ska bli kul att följa. Det finns ingen info om någon uppföljare än, men jag hoppas det beror på att Sveistrup skriver så det ryker på uppföljaren!

 

Moratorium av Monica Rehn (recension här)

Moratorium (inbunden)

Bildresultat för monica rehn"

Ännu en debutant har hittat till toppspänningstrion! Moratorium kombinerar en len prosa med vass och fiffig krim. Det är dessutom lagom mycket privatliv för karaktärerna, det tillför historien utan att ta bort spänningen. Moratorium har fått mycket positiv uppmärksamhet och det är välförtjänt. Nu vill vi läsa uppföljaren!!

 

Skuggjägaren av Camilla Grebe (recension här)

Bildresultat för camilla grebe"

Fjärde delen i Flickorna och mörkret levererar in spades! En sinnrikt berättad historia som blandar då- och nytid och där det som är speciellt för tiderna gestaltas så himla skickligt. Alla böcker i serien (Älskaren från huvudkontoret, Husdjuret, Dvalan) är otroligt välskrivna och läsvärda. Nu får vi se vad Grebe hittar på…för min del får hon gärna skriva vidare på spänningsserien om psykoterapeuten Siri Bergman, en serie hon skriver med sin syster Åsa Träff! Den serien är också mycket bra.

 

Det fanns massor av spänningsböcker som också rekommenderas varmt, t ex 1794  av Niklas Natt och Dag (otroliga miljöbeskrivningar…man vill typ bada när man läst några kapitel) , När Himlen Håller Andan av Annika Sjögren (vardagsspänning och slumpens skördar), Oskuld av Kicki Sehlstedt (rykande aktuellt om incels) och Dockliv av Erik Axl Sund (skickligt får författarna dig att känna ett krypande obehag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: