Sue Grafton – 1940-2017

Sue Grafton är en av mina beständiga bekantskaper – i många år har jag följt hennes serie om privatdetektiven Kinsey Millhone, den sk alfabetsserien för att alla böcker har titlar i bokstavsordning. 1982 kom A is for Alibi och serien avslutades, en bokstav för tidigt, 2017 med Y is for Yesterday.

Grafton är en kvinnlig förebild i deckarförfattarvärlden. Hon skriver i den hårdkokta stilen a la Mickey Spillane, Dashiell Hammet och Raymond Chandler och har dessutom en mycket kompetent kvinnlig privatdetektiv i huvudrollen.

Prosan är kortfattad och lättläst och Kinsey är berättarrösten i jag-form. Med ytterst få undantag är hela serien skriven i hennes perspektiv vilket är ganska ovanligt. En annan sak som är unik för alfabetsserien är att Kinseys tidslinje fortsätter att hålla sig i hennes realtid – en del författare som skriver långa serier låtsas inte om tiden som utspelar sig mellan böckerna och således kan t ex Jan Mårtenssons serie om Johan Homan gå från att utspela sig i tidigt 70-tal till nutid utan att romankaraktären åldrats alls, men ändå åtnjuter moderna saker som mobiltelefoner eller internet. Alfabetsseriens böcker tar vid där den föregående slutar och utspelar sig konsekvent i 80-talet.

Image result for sue grafton a is for alibi

Image result for sue grafton y is for yesterday

Sista boken skulle ha hetat Z is for Zero men enligt Graftons anhöriga slutar alfabetet på Y. De tänker inte anlita någon för att färdigställa sista delen och Grafton själv har sagt att hon kommer att spöka för dem om de säljer rättigheterna till film- eller tv-bolag. Efter att själv arbetat med att omarbeta böcker till manus så hade hon en aversion mot detta :-).

Image result for sue grafton y is for yesterday

Kinsey är en självständig kvinna och en av deckarhistoriens mest ikoniska karaktärer. Grafton har sagt att hon tänker sig att Kinsey är ”den hon själv kunde ha blivit om hon inte gift sig och fått barn”. Hur som helst så har serien (kanske just därför att tidsplaceringen är så konsekvent) åldrats mycket bra och för den som inte läst serien så rekommenderar jag den varmt.

Sue Grafton blev 77 år. Hon dog 2017 i sviterna av cancer. Hennes finfina alfabetsserie är en mäktig legacy. Det är bara synd att hon inte fick chansen att skriva färdigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: