Art Monsters of Sweden – Axel Torvenius

Jag stötte först på Axel Torvenius konst när Anders Fagers För Gudinnan kom i brevlådan. Kolla här – snyggt va?

Herr Tornevius var med på att svara på några frågor så här kommer de:

Q: När började du skapa din konst?
A: Jag har så länge jag kan minnas alltid tyckt om väldigt mycket att rita. Det var (som för dom flesta barn antar jag) alltid ett alternativ till att bygga lego, leka i skogen,spela spel etc. Men jag minns att jag alltid tyckte det var väldigt roligt och kunde sitta långa stunder och hitta på historier med mina bilder. Jag växte upp med en pappa som är utbildad möbelsnickare och en mamma som har varit väldigt bra på textilier. Så jag har fått i mig från tidig ålder att jobba med händerna och hantverk. Men mer aktivt blev det i tidiga tonåren när jag började gå lite kvällskurser och utforska det mer. Under högstadiet började det helt klart ta överhand som mitt stora intresse och efter gymnasiet sökte jag in på folkhögskola, och sedan dess har jag inte övervägt att syssla med något annat än att vara kreativ.
Q: Hur går din skapandeprocess till?
A: Det är väldigt olika beroende på vad jag ska göra. Jag jobbar ju professionellt som art director inom tv-spelsindustrin och där är det en typ utav processer. Men med mitt egna kreativa skapande på fritiden så bottnar det oftast i en känsla eller en ide jag får till mig. Jag skissar väldigt grovt och enkelt i en av mina ide-skissböcker och brukar utforska själva grunden till det jag vill göra med väldigt grova skisser. Sedan växer oftast uttrycket fram allteftersom jag börjar jobba med det. Spec skulpturer tenderar till att antingen ge upphov till nya idéer / verk, eller förändras under skapandets gång.
Q: Jag har lärt mig begreppen low brow och dark art – mycket coolt! Konsumerar du mycket skräck, även som t ex böcker och film?
A: Ja hyfsat mycket! Jag försöker se de flesta nya skräckfilmer som görs och jag försöker se så mycket skräck och sci-fi jag kan, helst från 70 och 80-talet. Böcker läser jag alldeles för lite, det hindrar mig inte från att köpa kopiösa mängd såklart (som ligger oläst på hög). Film överlag är något jag är väldigt förtjust i. Jag försöker dock ofta att sätta mig och skapa själv, istället för att soffa ner mig alldeles för mycket. Det är väldigt lätt att hamna i film-soffan och plöja serier och film, och bli stressad över att man inte får något eget gjort.
Q: Vad har du för influenser och idoler?
A; Influenser är väldigt blandat. Jag får oftast inspiration från mina egna tidigare alster. Det blir som en kreativ spiral där allt jag gör, ger upphov till nya ideer och nya stigar jag måste följa. Dörrar som låses upp allteftersom man vandrar vidare. Bildkonstnärer jag tycker är fantastiska är Roj Friberg, Beksinski, Vania Zouravliov, Kim Jung Gi, Alphonse Mucha, John Martin, Gustave Doré, Ilya Repin, Max Andersson, Pirinen, Sven Nordquist och Terada för att välja ett axplock. När det kommer till regissörer så avgudar jag Quay Brothers, Andrej Tarkovskij och Akira Kurosawa. Och för att nämna några skulptörer så är Kris Kuksi, Jake och Dinos Chapman och Olivier de Sagazan några värda att nämna.
Bildresultat för roj friberg (Roj Friberg)
Bildresultat för gustave dore (Gustave Doré)
Q: Vilket är ditt egna och någon annans favoritverk?
A: En av mina äldre skulpturer jag gjorde andra året jag pluggade fri konst på folkhögskola står sig väldigt bra än. En kvinnlig torso i naturlig storlek i keramik med lite stygn av metall. Andras verk är ohyggligt svårt att välja men alla svartvita dystopiska bilder av Roj är ju fantastiska samt merparten av målningarna Beksinksi producerade under 80 talet är grymma.
Bildresultat för beksinski (Bekinski)

Tack Axel Torvenius för din tid och för några väldigt bra konstnärstips. Om ni vill se mer av Axels konst så kolla in följande länkar:

och på instagram förstås, @torvenius!!
Bildresultat för axel torvenius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: