Läst: Träskkungens Dotter av Karen Dionne

Träskkungens dotter (inbunden)

Träskkungens Dotter (The Marsh-Kings Daughter) av Karen Dionne (2018) – ♥♥♥♥+
NoNa Förlag

Om jag berättade för dig vad min mamma hette, så skulle du känna igen det med en gång. Min mamma var berömd, fastän hon aldrig ville vara det. En sådan berömmelse som hennes vill ingen ha.
Helena växer upp i en isolerad tillvaro långt ute i de vidsträckta träskmarkerna i övre Michigan. Hennes far lär henne allt om att överleva i det vilda. Hon lär sig spåra, jaga, fiska och hitta ätliga växter. Helena avgudar sin far och hon ringaktar sin kuvade mor. Men när Helena är tolv år inträffar en våldsam händelse som avslöjar sanningen om deras liv i träsket: att hennes far kidnappat hennes mor, som då var 14 år, och fört henne ut i träsket med våld. Helena är dotter till ett monster. När hon väl accepterat sanningen finns ingen återvändo. Hennes far måste stoppas och den enda som lärt sig hur man handskas med honom är hans dotter, Helena. Det blir en uppgörelse utan nåd.
Drygt femton år senare lever Helena en ordnad småstadstillvaro med man och två döttrar. Ingen vet att hon bytt sitt namn, blekt sitt hår och förseglat sitt förflutna. Men så nås hon av nyheten att hennes far, kallad Träskkungen av pressen, rymt från delstatens högsäkerhetsfängelse. Hon vet att han flytt ut i träsket och att hon är den enda som kan hitta honom. Nu tvingas Helena använda allt hennes far lärde henne som barn för att hitta honom. Snart inser hon att han inte är på rymmen utan på jakt efter henne.

Det här en riktigt bladvändare. Genom Helenas berättarröst får vi följa hennes uppväxt i träsket, med den tyranniske fadern och den förskrämda modern, och sedan i nutid. Hemska saker berättas med Helenas okonstlade, lugna röst och det gör det mer effektfullt. Det bästa är dock skildringen av Helenas känslor för pappan – allt är inte bara svart och vitt och man kan älska den man hatar också. Tusen tack till Rebecka Edgren Aldén för tipset!

Bland den bästa spänning jag läst i år – en stark fyra i betyg.

Köp den här, här eller här.

Ett svar till “Läst: Träskkungens Dotter av Karen Dionne”

  1. […] (Recension). Jag ser fram emot att kolla in resten av Karen Dionnes fatabur för Träskkungens Dotter är inte hennes debut utan hennes fjärde roman. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: