Art Monsters of Sweden – ny konströrelse för obskyr konst!

På Instagram snavade jag över Art Monsters of Sweden (@artmonstersofsweden) och deras coola konst. Jag tänkte skriva lite om några av konstnärerna som ingår i kollektivet men först ställde jag några frågor till grundarna, Maria Wingård och Mia Makila, om kollektivet i stort!
Mia och Maria.jpg
Jag stötte på Artmonsters of Sweden på Instagram och följde genast er. Vansinnigt cool och annorlunda konst – men berätta, hur kunde ni (Maria Wingård och Mia Makila) sy ihop detta konstkollektiv?

Mia har haft idén om att starta en svensk konströrelse för obskyr konst i över 10 år. Hon har samlat på sig namn och nätverkat under dessa 10 år och det var så vi träffades. Vi hade liknande visioner om att starta ett hem för likasinnade konstnärer. Även om vi har många visioner så har vi tyvärr inga pengar att förverkliga alla dem just nu. Så därför valde vi att bilda ett onlinebaserat kollektiv. Men vi har större ambitioner än så. Drömmen är att starta ett galleri för obskyr konst i Sverige. Vi har både sisu och ett jävla driv och det är just det som gör att detta rullar på och blir större med tiden.

Hur många är ni och vilka konstaspekter täcker ni?

När vi startade upp i februari 2018 var vi 10 konstnärer i kollektivet, efter en månad var vi 40 stycken med konstnärer som stod i kön för att joina. För tillfället tar vi inte in fler konstnärer, det blir för svårt att hantera en sådan stor grupp till t.ex. utställningar. Vi vill introducera obskyra konststilar som är förbisedda i Sverige och de är: lowbrow, popsurrealism, goth, skräck, raw, burlesque och andra mörkare uttryck.

(Mia Makila)

Är Artmonster mer än ett Instagramsamarbete?

Eftersom vi inte funnits så pass länge så har vi använt vårt instakonto som fönster utåt, men tanken är att hemsidan ska fylla den funktionen ( artmonstersofsweden.com) På vår hemsida kan man se vår konst och lära sig mer om våra stilar. Vi planerar såklart också att göra stora och jävligt bra utställningar ihop i framtiden. Vi letar just nu efter gallerier och andra samarbetspartners. Vi brukar säga att ART MONSTERS OF SWEDEN är tre saker: Onlinebaserat konstkollektiv. Konströrelse. Podcast.

(Maria Wingård)

Många av bilderna är bisarra och skrämmande. Finns det en marknad för sådan konst?

Vi finns för att denna marknad inte existerar i Sverige. Vi behövs! Just denna reaktion har vi även fått från de konstnärer som velat joina. Även de har känt att marknaden inte är för dem. Svårt att leva som mörk/lowbrow-konstnär i Sverige. En del har fått söka sig utomlands för att skapa sig en karriär. Det vill vi ändra på, därför är vi mitt uppe i att skapa en konstrevolution.

Maria Wingård
(Maria Wingård)

Hur har då dessa konstnärer kvalat in i kollektivet?

Hög kvalité på konsten och en balanserad mix av ljus och mörker som är genuin. Vi tittar inte på CV eller utbildning.

(Mia Makila)

Massor av cool konst!

artmonstersofsweden.com

Art Monsters Podd kan du lyssna på här! https://soundcloud.com/artmonstersofsweden

En video med kvinnorna i gruppen https://youtu.be/fGlxtK3tAYM

Ett svar to “Art Monsters of Sweden – ny konströrelse för obskyr konst!”

  1. […] Helen Lindholm att du uppmärksammar ART MONSTERS OF SWEDEN på din blogg Läsa & Lyssna med en serie inlägg och […]

Lämna en kommentar