Vintage spänning vol 1 – Ira Levin

Det är ansträngande att försöka följa med i flödet av nyutkomna böcker…men det innebär att man, på grund av tidsbrist, missar en hel del äldre böcker som är riktigt läsvärda och till och med kultförklarade. I några vintageinlägg kommer jag att tipsa om bra författare som varje deckarfantast bör läsa! Vi börjar med Ira Levin!

Bildresultat för ira levin

Ira Levin (1929-2007) har skrivit många RIKTIGT bra böcker som dessutom överlevt stålbadet från bok till film på ett värdigt sätt. Vissa av hans böcker har till och med gett upphov till talesätt – att vara en Stepford Wife innebär ju t ex att man är osannolikt perfekt med en felfri fasad. Levin skrev sånger och pjäser men är mest känd för sina thrillers. Vem har inte hört talas om Rosemarys Baby eller Pojkarna Från Brasilien?

Bildresultat för levin ira rosemary's baby Bildresultat för ira levin boy from brazil

Levins thrillers är riktigt spännande och mycket intelligent skrivna. Historien tar oväntade vändningar hela tiden. I En Kyss Före Döden försöker t ex Bud Corliss ta gräddfilen till rikedom genom att förföra dottern till en industrimagnat. När hon blir gravid får han panik och dödar henne. Men det finns ju två döttrar till…

Levin var inte så förfärligt produktiv, mellan 1957 och 1997 släppte han sju böcker – men de är riktigt bra (iaf de fem jag läst, se nedan) och har alla blivit bra filmer (tja…Sliver är väl sådär). Min favorit är Pojkarna Från Brasilien – en otäck what-if-bok som tar upp ämnet om kloning…av en riktigt hemsk människa.

Bildresultat för ira levin a kiss before dying

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: