Läst: Stalpi av Stefan Spjut

Stalpi

Stalpi av Stefan Spjut (2017) – ♥♥♥
Albert Bonniers Förlag

En varg fångas in och transporteras söderut. Men bilen når aldrig fram och för männen som kommit i beröring med djuret slutar det illa. Anders genomgår en förvandling som skrämmer bort hans familj och en dag ligger en främmande kvinna i hans säng. Hon talar om en by i norra Lappland som blivit ödelagd av en självmordsvåg. Nu har andra flyttat in och dit vill hon att de ska bege sig. Fast tomhänta kan de förstås inte komma.
Under tonåren satt Susso och Diana ihop. Sen gled de isär. Diana flyttade till kusten och blev läkare, Susso stannade kvar och blev ingenting. Förutom trolljägare förstås. Det var i alla fall vad tidningarna skrev. När Diana far hem till sin gamla vän som isolerat sig utanför Vittangi anar hon inte att hon ger sig in i något som hon aldrig kan ta sig ur och som kommer att få förödande konsekvenser för dem hon älskar.
I tio års tid har Sussos mamma Gudrun gått omkring och väntat på att den skenbara frid som präglat hennes tillvaro ska klösas sönder. Och nu händer det. Barnarövaren Lennart Brösth rymmer från psyket och Gudrun tror inte att han har glömt vem det var som förintade hans sekt.

Det här är andra delen i serien om Susso Myrén, den första hette Stallo och kom ut 2012 (recension här). Av någon anledning är jag inte lika förtjust i Stalpi som jag var i Stallo…jag tror det beror på att jag upplever texten och storyn som rörig och jag har svårt att hänga med. Kanske för att det finns så många berättarröster och perspektiv. Jag tycker fortfarande att det är spännande och fyndigt att utnyttja svensk folktro som inspiration till böcker – det blir vanligare, bl a har Johannes Pinter och Mikael Strandberg utnyttjat folklore som grund för böcker. Spjut är en skicklig berättare och jag ser fram emot nästa del i serien om den förbannade familjen Myrén.

En trea i betyg.

Köp den här eller här!

2 svar till “Läst: Stalpi av Stefan Spjut”

  1. Wow, har det kommit en fortsättning. Den måste jag läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: