Läst: Hundra Hemskaste av Helena Dahlgren
Hundra Hemskaste av Helena Dahlgren (2016) – ♥♥♥♥♥
Modernista
Som skräckentusiast får jag ofta två frågor: Skrämmer du inte dig själv? Och: Varför läser du om så hemska saker när världen ser ut som den gör?
Några av svaren på de frågorna finns i den här boken.
Men framför allt får du hundra omsorgsfullt utvalda skräcktips (plus några till) från 1818 till 2015, från gotikmysrys till splatter. Det är varken kulturkanon eller kulturdebatt – eller kanske både och?
Här trängs penny dreadfuls med Den Goda Smaken, Cthulhu tar en svängom medscreamqueens och ja, jag tror att jag kan lova att en viss liten man från en annan plats kommer att dansa igen
Hundra skräckupplevelser som tar mig i handen och drar mig tillbaka ut i barndomens mörka, mörka skogar.
Vill du följa med ?
[ ur bokens förord]
HELENA DAHLGREN är skräcknörd, författare och mångårig bokbloggare, känd från litteraturbloggarna Bokhora och Dark Places. 100 Hemskaste är hennes debutbok illustrerad av Marcus Stenberg, bland annat framröstad till Årets bokbloggare 2013.
Recensionen av denna bok är annorlunda än det vanliga, eftersom detta är en faktabok inom ett område som ligger mig mycket varmt om hjärtat – skräck!
Min vanliga skräckkonsumtion kommer från filmer men Dahlgren är en ivrig läsare av både historiska och mer nutida skräckböcker och jag har fått massor av tips på böcker jag vill läsa. Behållningen av boken är att man (som en nörd till en annan) verkligen känner igen sig. Helenas nummer ett är till exempel min nummer ett också…fast kanske lite annorlunda. Det befäster iaf min åsikt att vi skräckfantaster hör till ett väldigt nördigt släkte som mer än gärna diskuterar vårt älsklingsämne.
Är du (liksom jag) en skräcknörd så måste du läsa den här boken. Välskriven och underhållande, och ger massor av tips! Jag är å andra sidan fullt medveten om att andra personer skulle tycka att detta är fullkomligt ointressant (min syster hatar skräck) men tillhör du målgruppen kommer du att nicka och le igenkännande mer än en gång.
Kommentera