Lyssnat på: Vågspel av Ann Rosman

Vågspel

Vågspel av Ann Rosman (2016) – ♥♥♥
Bonnier Audio
I
nläsare: Mirja Turestedt

Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.
Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.

Vanligtvis brukar Rosman blanda historia med nutid och man lär sig alltid något på kuppen när man läser hennes deckare. Här utspelar sig bakåtblickarna på 70-talet. Det som drar ner tempot är de väldigt detaljerade beskrivningarna av dykning och segling. Jag tror att deckarhistorien hade tjänat på att fokuset riktats mer ditåt än på dessa beskrivningar. Emellanåt finns det lite övernaturliga vibbar i berättelsen och det gillar jag och skulle tyckt om lite mer av den varan.
Det är en trevlig sommardeckare och Karin Adler är en sympatisk huvudperson som retar sig på kollegan Folke, som i denna bok faktiskt får ta lite mer plats och bli lite mer mänsklig.

En trea i betyg. Mirja Turestedt läser bra om än en smula sakligt.

Köp den här, här eller här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: