Nedräkning till Crimetime Gotland – Peter Robinson

Det är 70 dagar kvar till alla deckarnördars julafton – Crimetime Gotland 2016!Jag tänkte kika lite närmare på några av författarna som kommer att medverka och börjar med Peter Robinson!

Peter Robinsom föddes i England 1950 men bor och verkar numer i Toronto. Mest känd är han för sin deckarserie om kommissarie Alan Banks – en sympatisk polis med förkärlek för opera, rökig whisky och vackra kvinnor. Han debuterade 1987 med Banks-deckaren Gallows View. På den tiden var den gode Banks en familjefar och gift och karaktären Alan Banks har utvecklats och förändrats mycket genom åren. Genom denna karaktärsbyggnad har man fått läsa känna honom riktigt bra vid det här laget – 2016 kommer den 23 romanen om Banks (When The Music´s Over – en hänvisning till en låt av The Doors) ut. Han är produktiv och håller en hög kvalitet!

De svenska översättningarna av Banks-serien började av någon anledning med bok nummer 11, In A Dry Season (En Ovanligt Torr Sommar). Arbetet med att ge ut böckerna 1-10 håller på…men det är lite förvirrande om man vill läsa dem i ordning. Bäst är Robinson såklart på engelska, och han skriver inte på något svårläst sätt.

Banks 595.jpg

Några av böckerna om Banks har filmatiserats med Stephen Tompkinson i huvudrollen. Jag har inte sett den men serien får bra betyg på Imdb.com!

Jag ska definitivt gå och lyssna på Mr Robinson på Crimetime. Jag läste att han emellanåt undervisar klasser i deckarskrivande på Univerity of Toronto – vilken dröm att få gå i hans klass!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: