Läst: Den Siste Pilgrimen av Gard Sveen

Den siste pilgrimen (inbunden)

Den Siste Pilgrimen (Den Siste Pilegrimen) av Gard Sveen (2016) – ♥♥♥+
Lind & Co (recex)

Den unga motståndskvinnan Agnes Gerner utkämpar en hård strid. Utåt sett är hon en hängiven nazistsympatisör som är förlovad med en framstående affärsman, men i själva verket är hon del av ett underjordiskt nätverk som gör allt för att vinna kriget mot tyskarna. Den man hon egentligen älskar – som går under täcknamnet Pilgrimen – är någon hon bara kan hoppas på att få leva med om nazisterna besegras. Om hon lyckas överleva …
Många år senare hittas benresterna från tre kroppar i skogen – två vuxna kvinnors och ett barns. Trots sin chefs uppmaning att inte lägga ner någon extra tid på det gamla fallet kan kriminalinspektör Tommy Bergmann inte låta bli att gräva djupare, särskilt inte eftersom han gör kopplingar till ett mer aktuellt mord. Och i takt med att han kommer en djup hemlighet på spåren blir det tydligt att allt är tillåtet i krig – och att den som låter bli att älska är den som avgår med segern.

Det här är en spännande historia som berättas i både nutid och dåtid, som är krigstidens Norge. Vad vi svenskar inte kan förstå är nog hur mycket känslor andra världskriget fortfarande väcker hos norrmännen.
Tommy Bergmann är en rätt trasig person och jag gillar hur hans förflutna skymtar fram emellanåt. Den största behållningen hade jag dock av skildringen av Agnes och hennes uppoffrande arbete för sitt hemland och dödsskräck av att befinna sig i fiendens mitt.

En mycket bra deckare som får en stark trea i betyg!

Köp den här, här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: