Intervju med spänningsförfattaren Hanna Lindberg

2014 släppte Hanna E Lindberg sin debutroman Sthlm Confidential på förlaget Orda (läs recensionen här).

Jag fick tillfälle att fråga henne några frågor om hennes författarskap – det tackar vi för!!

Din debut Sthlm Confidential gavs ut på att ganska litet förlag men sedan dess har du blivit med agent och boken har sålts till bl a Tyskland och Spanien. Hur var det att debutera på ett litet förlag med små resurser? Hur har du gjort för att synas i mediebruset??

Inte alls som jag hade trott. Jag visste att de hade små resurser och var beredd på att göra mycket själv, men hade jag vetat hur stor insatsen skulle bli så hade jag nog hellre satsat på egenutgivning. Då hade jag haft full kontroll. Samtidigt betydde det enormt mycket för mig som debutant att veta att någon annan än jag trodde på min bok och ville ge ut den.

Så kom boken ut 2014. Ganska snabbt insåg jag att allt hängde på mig. Förlaget hade knappt någon distribution, ännu mindre någon marknadsföring. Men jag hade bestämt mig för att lyckas och låg i som en igel överallt. Blev galet intensiv och jobbig. Jag kontaktade bloggare och recensenter, gick med i Facebookgrupper för författare, knackade dörr hos bokhandlare och berättade om min bok. Och fick väldigt fin respons. Det ena gav det andra. Du var den första att skriva om boken här på bloggen, det betydde enormt mycket. Efter det började flera andra bloggare uppmärksamma den och plötsligt ville Pocketförlaget satsa och ge ut STHLM Confidential.

Sthlm Confidential (inbunden)
Originalomslaget till Sthlm Confidential

Egentligen var det först då, med Pocketförlaget, som det blev på riktigt. STHLM Confidential lanserades på Bokmässan i höstas och jag tänkte att nu gäller det. Det är nu eller aldrig. Jag kavlade upp ärmarna och plockade fram min inre bilhandlare, det var gasen i botten vid signeringsbordet. Boktravarna kändes enorma, men jag hade bestämt mig för att sälja slut på alla böcker – och den sista gick åt redan efter två dagar. Så började det pratas om mig och boken. Vem är den här okända människan som säljer sjukt mycket böcker?

Efter det fick jag en superproffsig agent och nu är STHLM Confidential såld till nio länder.

Det märks att världen som beskrivs i Sthlm Confidential är en värld du känner väl till. Är bakgrunden som journalist till nytta eller nackdel när det gäller bokens språk? Att det är till nytta för att beskriva initierat förstår jag ju…

En stor tillgång. Jag är van att skriva på begränsat utrymme och lyfta fram det viktiga. Tror att vi journalister har en mindre tendens att bli pratiga och utdragna, men å andra sidan får jag ibland kämpa för att skriva mer målande och inte bli alltför avskalad. Det är en balansgång. Viktigast är att språket bär berättelsen och speglar karaktärernas känslolägen.

I övrigt är tidningsvärlden, och inte minst de stora förändringar som de flesta tvingats förhålla sig till, som gjord för en intrig i en roman.

Jag är mycket nyfiken på vad som sker härnäst? Har hört att det ryktas om två böcker till med huvudpersonerna från Sthlm… stämmer det? Kan du hinta något om handlingen och vad är det för tidsplan? Vilket förlag ges de ut på?

Jag skrivit kontrakt med Norstedts, de kommer att ge ut de två kommande böckerna i serien. Det är en dröm. Arbetar med uppföljaren nu, The Dark Table. Solveig Berg granskar smutsen bakom lyxkrogarnas fina fasader och kastas in i en värld där ingen går säker. Ju närmare sanningen hon kommer, desto farligare blir det. I valven under Stockholms hetaste restaurang ställs allt på sin spets och Solveig tvingas ta sitt livs svåraste beslut.

Och…vad är du själv inspirerad av för författare?

Det har kommit många nya spännande deckar/thriller-författare. Emelie Schepp, Jenny Rogneby, Anna Karolina, Rebecka Edgren Aldén, Mariette Lindstein har alla på sina sätt förnyat genren och visat att det går att nå ut som debutant i en genre där konkurrensen minst sagt är stentuff. Med en bra story och lite jäklaranamma går det att komma hur långt som helst. Både deras böcker och sätt att tänka kring sina författarskap inspirerar mig. Sky is the limit!

Om jag av någon anledning skulle ligga i omloppsbana i rymnden under några år och bara fick ta med mig en enda bok skulle det vara Monika Fagerholms Den amerikanska flickan. Jag älskar hennes språk och hur hon bygger upp berättelsen. Den har en melodi, en rytm som fastnat i mig.

Sthlm Confidential (pocket)
Pocketomslaget

Tack Hanna, för att du tog dig tid! Vill ni läsa om mer om hennes författarskap kan ni kolla hennes hemsida, http://hannalindberg.com och hennes instagram https://www.instagram.com/hannaelindberg/, samt Facebook www.facebook.com/hannalindbergofficial. På Twitter kan ni följa henne på @hannaelindberg! Nu väntar vi med spänning på de sista två delarna av trilogin om Solveig!

Annons

6 svar till “Intervju med spänningsförfattaren Hanna Lindberg”

  1. […] visar den här intervjun med duktiga Hanna E Lindberg på bloggen Läsa & […]

  2. Otroligt inspirerande! Är imponerad av allt jobb! Och så glad att det lönade sig. Kul att Hanna nu är förlagskompis med mig 😉

  3. Otroligt inspirerande! Är så imponerad av allt jobb! Så glad att det lönade sig. Och att vi nu är förlagsvänner 😉

  4. […] här intervjun på bloggen Läsa & lyssna med spänningsförfattaren Hanna Lindberg (Sthlm Confidential) fick […]

  5. […] Intervju med superproffsiga författaren Hanna Lindberg som skrev STHLM Confidential. Hennes bok gavs ut på ett litet förlag 2014 och efter det for hon runt på egen hand där hon fick göra det mesta av marknadsföring och införsäljning själv. På bokmässan 2015, dit hon åkte med sin veckogamla bebis, lanserades boken i pocket och sålde slut på två dagar. Sedan blev Hanna med agent och boken såldes till en massa länder. Hon fick kontrakt med Norstedts för STHLM Confidential och två uppföljare. Just nu är hon i Barcelona och intervjuas för en massa tidningar och TV! […]

  6. […] sina mycket begränsade resurser. Jag fick göra allt själv, något som jag tidigare berättat om här , inklusive införsäljning till bokhandeln. Jag mejlade, knackade dörr, låg på allt och alla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: