Läst: Själarnas Bok av James Oswald

Själarnas bok (inbunden)

Själarnas Bok (The Book of Souls) av James Oswald (2015) – ♥♥♥♥+
Modernista (recex)

Varje jul under tio år hittas en ung kvinnas kropp i Edinburgh. Mördarens tillvägagångssätt är identiskt från jul till jul: De döda kvinnorna placeras ut i olika vattendrag, nakna, noggrant rengjorda och med ett rakt snitt över halsen. Tio år, tio kvinnor.
Det sista offret, Kirsty Summers, var den dåvarande kriminalassistenten Tony McLeans fästmö. Men detta år, 1999, begick julmördaren ett misstag; i källaren under ett antikvariat fann McLean den makabra tortyrkammare där kvinnorna bragts om livet och kunde till sist sätta stopp för Donald Andersons blodiga framfart.
Tio år senare blir Anderson mördad i fängelset. Men när julen börjar närma sig hittas ännu ett kvinnolik och mordet bär alla julmördarens kännetecken. McLean är övertygad om att han har att göra med en copycat-mördare, men kan samtidigt inte värja sig för den oundvikliga frågan: Satte han dit fel man?
Motvilligt måste McLean återvända till sitt livs mest plågsamma fall och försöka få klarhet i vad han missat tio år tidigare.

Jag tyckte mycket om Oswalds blandning av skräck och krim i hans debutroman Flickoffret (och gottade mig förstås åt att en av karaktärerna hette Stuart MacBride, vilket är en annan fantastisk skotsk deckarförfattare) och den här tar vidare i samma stil. Det är spännande, läskigt och emellanåt roligt, vilket jag tycker är skotska krimförfattares speciella kännetecken – den svarta humorn. McLean är en sympatisk huvudfigur och han omger sig med mer eller mindre bisarra medhjälpare. En av de bästa deckare jag läst i år!! Heja Skottland!

Mycket bra deckare med stänk av skräck. En mycket stark fyra!

Köp den här, här eller här!

Annons

2 svar till “Läst: Själarnas Bok av James Oswald”

  1. […] Själarnas Bok av James Oswald […]

  2. […] bloggat om Själarnas bok: Bokraden, Bokstunder, Bokföring enligt Monika, Johannas deckarhörna, Läsa & Lyssna,  Vargnatts […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: