Lyssnat på: Janusstenen av Elly Griffiths

janusstenen

Janusstenen (The Janus Stone) av Elly Griffiths (2011) – ♥♥♥♥

Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.
Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Även detta skelett återfinns under en husvägg, men det är inte det mest makabra. Skelettet saknar nämligen huvud.
På byggarbetsplatsen visar det sig att det tidigare har funnits ett barnhem där, drivet av den katolska kyrkan. Men varför verkar den nuvarande ägaren så stressad av att man har hittat mänskliga kvarlevor och varför denna koppling till romersk mytologi?
Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid, och kriminalkommissarie Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Dessutom verkar någon försöka skrämma Ruth från att fortsätta arbetet med utgrävningarna. Någon vill att hon ska lägga av. Men vem?

Griffiths är bra. Mycket bra. Orsakerna till att jag tycker detta är flera; 1. Jag älskar Ruth Galloway – en hjältinna som är väldigt vanlig men ändå väldigt stark. 2. De vetenskapliga delarna, som beskrivs trovärdigt och detaljerat, ger texten lite CSI-känsla. 3. Välskriven, driven prosa.
Genren är något mellan mysdeckare och slasherdeckare, och i denna bok fanns det ganska otäcka bitar. Det gillar ju jag. Jag tänkte plöja hela Galloway-serien nu eftersom den finns på Storytel, sex böcker finns det hittills och de är förtjänstfullt inlästa av Angela Kovacs.

En fyra i betyg. Tyvärr verkar böckerna vara slutsålda på förlaget. Hela serien finns dock som sagt på Storytel!

Annons

2 svar till “Lyssnat på: Janusstenen av Elly Griffiths”

  1. Lyssna och njut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: