Lyssnat på: Flickan Under Jorden av Elly Griffiths

flickan-under-jorden

Flickan Under Jorden (The Crossing Places) av Elly Griffiths (2009) – ♥♥♥♥
Minotaur

I sumpmarken utanför King?s Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway. Det kommer att förändra hennes liv för alltid.
Den överviktiga Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer att vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. När Ruth undersöker benen visar det sig, till kriminalkommissarie Harry Nelsons besvikelse, att benen är mer än tusen år gamla.
Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra visar det sig att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv.

Jag älskar Ruth Galloway, hon går sina egna vägar och är excentrisk men inte bitter. Och, trots att hon tror att hon är ful och fet, så gillar karlarna henne. Spänningen mellan henne och Nelson är intressant att följa. Berättelsen rullas upp i maklig takt men det är hela tiden intressant och välskrivet. Slutet blir något av ett klimax, en urladdning med en slags plottwist. Angela Kovacs läser in boken på ett utmärkt sätt och jag ska raskt fortsätta med del två i serien om Ruth, Janusstenen.

En välförtjänt fyra till Ruth! Tyvärr verkar boken vara slutsåld hos förlaget.

2 svar till “Lyssnat på: Flickan Under Jorden av Elly Griffiths”

  1. Har läst den här boken. En fyra från mig också, Gillar också Ruth G.
    Jag ska läsa hennes 6-bok om Ruth (tror det är det) den heter De utstötta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: