Lyssnat på: Jonny Liljas Skuld av Olle Lönnaeus

Jonny Liljas skuld (Ljudbok CD-bok)

Jonny Liljas Skuld av Olle Lönnaeus (2014) – ♥♥♥
Hör Opp

Jonny Lilja, knarkspanare i Malmö, har nått botten. Hans fru har lämnat honom och speldjävulen är hans enda kvarvarande följeslagare. Efter ett förlorat pokerparti med skyhöga insatser står han dessutom i skuld till den jugoslaviske maffiabossen Jokovic. En skuld Jonny betalar av på genom att svika sitt yrke och sig själv.
Efter att en kväll ha druckit ett par flaskor vin beger sig Jonny till Ravlunda skjutfält på Österlen för att göra slut på allt elände. Men när han förbereder sitt självmordsförsök får han syn på en likblek flicka som sitter lutad mot ett träd. Med död blick tycks hon titta ut över Hanöbukten. Hennes handleder är uppskurna. Den obligatoriska utredningen tar vid, men fallet avskrivs raskt som självmord och den namnlösa unga kvinnan riskerar att falla i glömska.
Ystadspolisen Eva Ström har liksom Jonny gått igenom en skärseld, men i motsats till honom har hon kommit ut helskinnad. På var sitt håll börjar Jonny och Eva ana att flickans död inte är självförvållad och att det kan finnas kopplingar till andra unga kvinnor som avlidit under oklara omständigheter.

Denna bok är rätt lika Lönnaeus tidigare böcker då den innehåller ganska mycket vemod. Jonny är en stackare, han har spelat bort sin familj och sin självrespekt och jag tycker ganska synd om honom. Berättelsen rullas upp ganska sakta och omständigt och det är inte förrän i slutet som det hettar till. Behållningen med boken är beskrivningen av Jonnys inre demoner. Kriminalhistorien får spela andrafiolen. Inläsaren Mats Eklund läser in boken på skånska vilket jag hade mycket svårt för i början. Man vänjer sig men i mina ögon sänkte det snarare än höjde texten, trots att jag förstår valet då boken ju utspelar sig i Skåne.

En trea i betyg. Jag var mer förtjust i Lönnaeus tidigare böcker. Vemodet är dock detsamma. Det gillar jag.

Köp den här, här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: