Läst: Flickoffret av James Oswald

Flickoffret

Flickoffret (Natural Causes) av James Oswald (2014) – ♥♥♥♥
Modernista (recex)

En ung flickas vanställda kropp hittas i ett igenbommat källarrum. Runt kroppen har sex inre organ placerats ut i en cirkel, och allt tyder på att flickan har offrats i någon form av makaber ritual. Händelsen tycks ha ägt rum för närmare sextio år sedan.
För den nytillsatte kriminalkommissarien Tony McLean i Edinburgh är detta ett »cold case« som borde ges låg prioritet men McLean kan inte sluta tänka på offret och hennes ohyggliga död.
Samtidigt plågas Edinburgh av en hel rad bestialiska mord. Det är dödsfall som inte uppvisar någon rimlig logik, och Edinburghpolisen står handfallen.
Till sin förvåning upptäcker McLean att de nya morden på något sätt tycks vara kopplade till det ceremoniella mordet i källaren. En egendomlig, till synes irrationell teori börjar sakta ta form.

En mycket bra och otäck deckare med övernaturliga inslag som grädde på moset – jag älskar det! Och som ett rolig easter egg så heter en av poliserna Stuart MacBride, som ju råkar vara min favoritdeckarförfattare och tillika god vän med Oswald. Det är nåt med skotska deckare som jag är mycket svag för…och Oswald platsar helt klart bland Rankin, MacBride, Mina och McDermid. En av bokens styrkor är att den är oförutsägbar och flera gånger hajade jag till över plötsliga lappkast i handlingen.
Det här är den första boken i serien (fn fyra böcker) om kommissarie McLean, en sympatisk huvudfigur. Modernista måste skynda sig att översätta resten, annars måste jag nog köpa dem på engelska.

En välförtjänt fyra minsann! Mycket läsvärd!

Köp den här, här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: