Lyssnat på: Svart Gryning av Cilla och Rolf Börjlind

Svart gryning

Svart Gryning av Cilla och Rolf Börjlind (2014) – ♥♥♥♥
Norstedts

Olivia Rönning har valt att återvända till polisyrket och fått en tjänst i skånska Höganäs. När den lilla orten Arild drabbas av ett fruktansvärt barnmord dras Olivia in i utredningen.
Några dagar senare begås ett nytt barnmord. Denna gång på Värmdö. Sjuårige Aram har fått sin nacke avvriden på samma sätt som treåriga Emelie i Arild. De brutala morden ger eko över hela landet. Rikskrim och Mette Olsäter kopplas in. Misstankarna riktas mot rasistiska kretsar som uttalat hot mot båda barnens föräldrar.
Tom Stiltons vän Ronny ger honom en bok som han har fått in till sitt antikvariat. I boken ligger ett stort antal urklipp. Alla handlar om ett olöst mordfall på en gravid lyxprostituerad från 2006. ”Jillfallet” var det fall som Stilton blev utmanövrerad från och aldrig har kunnat glömma.
När Marianne Boglund på SKL får en träff i registret söker hon upp Mette Olsäter. Testresultatet styr in utredningen på märkliga vägar.

Det här är den tredje boken om Rönning och Stilton och den är minst lika bra som de tidigare. Jag har nyss läst Eva Dolans Lång Väg Hem och den, liksom Svart Gryning, känns högaktuella med tanke på främlingsfientlighetvinkeln som båda böckerna har. Trots att handlingen är ganska otäck, med barnamord och ondskefulla nazister, är det faktiskt inte lika otroligt att något sånt här skulle kunna ske i verkligheten…i alla fall mer troligt idag än bara för nåt år sedan.

Tom Stilton är en karaktär som jag gillar skarp, med en stor portion rättspatos och en trygg framtoning. Intrigen i denna bok är verkligt finurlig och saker och ting är inte som de verkar. Trådarna knyts ihop på slutet utan att några lösa ändar fladdrar runt. Det är poppis att skriva i par nuförtiden och paret Börjlind hör definitivt till mina favoriter. Rekommenderas!

En stabil fyra i betyg blir det. Tomas Bolmes lugna basröst passar bra till texten.

Köp den här, här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: