Läst: Låt Mig Ta Din Hand av Tove Alsterdal

Låt mig ta din hand

Låt Mig Ta Din Hand av Tove Alsterdal (2014) – ♥♥♥♥
Lind & Co (recex)

Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Bakom sig lämnar hon ett liv av droger, kaos och ouppfyllda drömmar.
Polisen avskriver dödsfallet som självmord.
Samma natt vandrar Riddarn genom Jakobsbergs centrum, en tilltufsad man som hävdar att Olof Palme fortfarande lever. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man som beter sig hotfullt – men vem skulle bry sig om det vittnet?
Helene har lämnat förorten. Hon har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav dem, en pappa som drack och syrran som inte kunde skilja på verklighet och fantasi.
Men vem var hennes syster Charlie egentligen? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?
Det visar sig att Charlie hade kommit ödesdigra hemligheter farligt nära. Spåren leder henne tillbaka till 1970-talet när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann. I sin jakt på sanningen konfronteras Helene med en brutal del av historien som går djupare in i hennes eget liv än hon någonsin kunde ana.

Alsterdals förra bok, I Tystnaden Begravd, var fantastiskt bra och utspelade sig i ett kylslaget Norrland. Den här bokens handling utspelar sig i en helt annorlunda miljö men tonen känns likadan på nåt sätt, ett vemod och osäkerhet på tillhörighet, ett letande efter ett sammanhang där man hör hemma. Helene har lämnat släkten bakom sig men kan ändå inte låta bli att försöka ta reda på vad som hänt systern – blod är tjockare än vatten.  Delarna av boken som utspelar sig i Argentina är verkligen hemska…när man är från Sverige är det så osannolikt att tänka sig hur militärjuntan kunde plocka in folk från gatan som sedan aldrig mer hördes av.
Slutet är oväntat och ganska så sorgligt…när sanningen rullas upp är det hemskt att se hur en liten småsak kan få sådana konsekvenser. Prosan är, som vanligt i Alsterdals böcker, skön att läsa.

En fyra i betyg. Alsterdal är verkligen bra! Omslaget är formgivet av Niklas Lindblad som gjort massor av fina omslag på sistone (Gerhardsen, Gyllander, Kallentoft).

Köp den här, här eller här!

Annons

3 svar till “Läst: Låt Mig Ta Din Hand av Tove Alsterdal”

  1. Har jag fel eller har du ändrat utseende på bloggen. Snyggt i vilket fall som helst.

  2. […] som bloggat om boken är hyllan, Läsa & Lyssna, Den glada försökskaninen, Bokblomma, Kulturbloggen och och dagarna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: