Lyssnat på: The Long Walk av Richard Bachman

The Long Walk

The Long Walk av Richard Bachman (1979) – ♥♥♥♥

Varje år ansöker ett stort antal pojkar, varav hundra antas, till Maratonmarschen. Ray Garraty, 17 år, har lyckats bli antagen. Hans mamma är skräckslagen, för hon vet villkoren – och oddsen. Väl på startplatsen är det för sent att dra sig ur. Här möter Majoren dem. Majoren i de mörka glasögonen som ingen säger emot. Det är han som står bakom denna exempellösa framgång, detta spel med 99 förlorare och en vinnare. Maratonmarschen följs i detalj av TV-kameror och upphetsade folkmassor längst vägen. Vinsten är ofattbar – vad vinnaren själv önskar under resten av livet. Men priset är högt, de som inte längre orkar eller går för långsamt skjuts.
Pojkarna som deltar är alla övertygade om att de ska segra. Men från de första lätta snabba stegen passerar de olika stadier av krämpor; skavsår, kramp, feber och olika stadier av tvivel. Tvivel på att de ska kunna vinna, på meningen med denna kamp på liv och död. Allianser och vänskapsband knyts – och bryts när en gevärssalva snabbt och skoningslöst fäller den som sackat efter en gång för mycket.

Orsaken att jag inte ändrar författarnamnet till Stephen King (Bachman är en pseudonym) är att han i prologen till ljudboken beskriver skillnaden mellan ”sina” böcker och Bachmans böcker…Bachman skriver på regniga dagar och King på soliga! De är två olika författare med olika stilar enligt King själv, och det stämmer rätt bra. Bachmans böcker är mörkare, mer kortfattade och har slut som i princip alltid är olyckliga. De innehåller ingen skräck utan är snarare psykologiska thrillers som utforskar människornas mörka inre landskap. King har, som Bachman, skrivit några riktiga pärlor, den här boken och Raseri är mina favoriter. Raseri trycks tydligen inte längre, såhär står det på Wikipedia: ”Romanen finns inte längre i tryck, eftersom King ville slippa kritik från folk som ansåg att den kunde inspirera våldsfixerade ungdomar till dödsskjutningar i skolan; en idé han fick sedan han fått veta att en tonåring som gjort detta hade ett ex av boken i sitt skåp, och en annan citerade boken när han sköt sin lärare: ”Visst är det här bättre än algebra?””. The Long Walk utspelar sig i en dystopisk framtid och med tanke på hur ”reality-shows” har exploderat i popularitet de senaste årtiondet får man nog säga att King spådde ganska rätt i sin spåkula när han hittade på denna story 1979. Den känns helt trovärdig och om tjugo år kanske vi ser en liknande TV-show… En fantastisk bok!! Läs!

Köp den (som pappersbok) här, här eller här!

 

Annons

2 svar till “Lyssnat på: The Long Walk av Richard Bachman”

  1. Läst! Och kan bara hålla med, fantastisk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: