Lyssnat på: Juvelskrinet av Jan Mårtenson

Juvelskrinet (ljudbok)

Juvelskrinet av Jan Mårtenson (2014) – ♥♥+
Bonnier Audio 

Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, har bett sin kollega Eric Gustafsson att värdera ett magnifikt smycke som hans flickvän Francine har ärvt. Hon har också dokument som hävdar att andra smycken från det ryska imperiet gömdes i ett palats i Sankt Petersburg under revolutionen.
Homan blir inbjuden till ett jubileum i sin gamla skola, med anor från 1300-talet och där Olaus Petri en gång var elev. Bland hans klasskamrater finns Leif Carlson, som utgjorde ett problem både för sig själv och för skolan, men som numera är framgångsrik affärsman i Ryssland och handlar med olja och naturgas. Han sitter dessutom på viktig, hemlig information om Rysslands energipolitik som kan få stora konsekvenser för omvärlden.
Men han har problem. Han anklagas för förskingring, och vädjar till Homan om hjälp för att komma undan ett dödshot.
Så försvinner Leif Carlson spårlöst. Sista gången någon såg honom var han ombord på flickvännen Ludmillas lyxyacht Red Lady.
Motvilligt dras Homan in i en härva av mord, korruption och rysk maffia som sträcker sig från dagens Stockholm till den epok då oskattbara föremål skapades av världens skickligaste juvelerare för det kejserliga palatset i Sankt Petersburg. Och han får hårdhänt lära sig att den som inte ger sig in i leken inte heller behöver dra sig ur …

Nuförtiden läser jag Mårtensons Homanböcker mest av gammal vana. Deckarhistorien brukar vara rätt mild, och jag retar mig jättemycket på hur Homan lägger sin näsa i blöt överallt. Det jag däremot uppskattar är lektionerna i konst- och kulturhistoria som Mårtenson väver in i handlingen. I den här boken, liksom i den förra, så rör sig Homan i en värld med ryska oligarker och what not. Det blir för stort, de böcker där mördaren finns att hitta i en närmare krets, och där motiven inte är storpolitiska, är bättre tycker jag. Liksom de som är förlagda i en specifik miljö, t ex safari i Afrika eller på kryssningsfartyget QE2. Den här boken är rätt lättglömd även om jag tror många uppskattar den lättsmälta underhållningen och den inte så blodiga kriminalhistorien.

En stark tvåa i betyg. Tomas Bolmes röst passar texten bra!

Köp den här, här eller här!

Annons

3 svar till “Lyssnat på: Juvelskrinet av Jan Mårtenson”

  1. Låter som en sommarbok 🙂 Jag har också tyckt att det har blivit lite för mycket ibland när Homan ska ge sig i kast med internationell politik och maffia. Men jag läser också av gammal vana och gillar alla historiska anekdoter.

  2. Denna har jag hemma och skall läsa framöver. Skall bli kul!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: