Läst: Djävulens Pentagram av Björn B Jakobsson

Djävulens pentagram

Djävulens Pentagram av Björn B Jakobsson (2014) – ♥♥♥♥
Damm Förlag (recex)

Journalisten Petra skickas på uppdrag till Kirunaområdet, hennes hemtrakter som hon inte återvänt till på många år. Hon ska skriva en artikel om synska Greta, en elvaårig flicka som sägs ha hjälpt polisen att hitta en försvunnen tonåring. Vid upptäckten var han dock bortom all hjälp. Mördad. Greta har fått rykte om sig att ha magiska krafter. Men nu har lokalbefolkningen börjat misstro henne och istället börjat förtala och trakassera henne och hennes mamma Virona. Varför är Virona då så hotfull när Petra försöker få hennes och Gretas syn på saken?
Fler illdåd sker och mystiska pentagram börjar dyka upp här och var. Vissa ritade i blod. Det är som om helvetet brutit lös i trakten. Bokstavligen.
I takt med att Petra, med hjälp av fotografen Markel och den lokale polischefen Lars, gräver allt djupare börjar hon ana ett kusligt samband mellan allt helvetiskt som händer och hennes egen, dysfunktionella uppväxt.

Det här är den tredje skräckboken i Jakobssons Norrlandstrilogi ( de tidigare heter Vid Vägs Ände och De Dödas Ljus) och den bästa hittills tycker jag. Jag dras snabbt in i historien, och den fina beskrivningen av den karga norrlandsmiljön förhöjer stämningen. Petras motvilja mot att återvända hem beskrivs bra och man får skymta lite pö om pö vad hon varit med om i barndomen, och vad hennes syster Lena fick stå ut med efter det att Petra flytt. Det handlar mycket om övergrepp, om de starkas rätt att misshandla och trycka ner, mot en fond av övernaturliga fenomen. Det är i alla fall som det verkar. På slutet bjuds vi på flera 180-graders vändningar, och historien är spännande ända in i kaklet. Jag hoppas att Jakobsson fortsätter att skriva skräck även fast trilogin nu är komplett. Han skriver skräck på ett lågmält sätt, som emellanåt är mycket filmiskt. Man ser scenerna framför sig och jag tror att historien skulle göra sig som film.

Jag gillade den här boken mycket, slukade den i stora tuggor och ger den en fyra i betyg!

Köp den här, här eller här!

4 svar till “Läst: Djävulens Pentagram av Björn B Jakobsson”

  1. Jag gillade också den här 🙂 Men har inte läst de två tidigare.

  2. Har läst de tidigare, så det blir att läsa den här också.

  3. […] Här kan du läsa min recension av Djävulens Pentagram! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: