Läst: Aldrig Mera Fri av Sara Blaedel

Aldrig mera fri (inbunden)

Aldrig Mera Fri (Aldrig Mere Fri) av Sara Blaedel (2009) – ♥♥♥
Norstedts

På en ruffig bakgata på Vesterbro i Köpenhamn hittas en kvinna mördad inne på en gård. Mordplatsen är väldigt blodig, någon har skurit halsen av henne på ett ytterst brutalt vis.
Tillsammans med ett gäng kollegor går Louise Rick igång med att göra efterforskningar när hon blir uppringd av sin journalistväninna Camilla Lind. Djupt skakad berättar Camilla att hennes elvaårige son samma morgon hittat ett övergivet spädbarn i vapenhuset till en liten kyrka. Barnet är en liten dygnsgammal flicka som legat på stengolvet, insvept i sin enda tillhörighet; en mörkblå frottehandduk.
Alla spår av mordet pekar mot Östeuropa och handel med kvinnor. Snart förstår Louise att männen bakom handeln är totalt hänsynslösa, att de föraktar kvinnor och inte har några betänkligheter mot att mörda alla som kommer i deras väg.
Aldrig mera fri är en berättelse om en tuff och hård innerstadsmiljö och vad den gör med människor. Men det är också en historia om ömhet och längtan efter en annan slags liv.

Kvaliteten på Blaedels böcker har märkbart ökat för varje bok. Den här är den fjärde i serien om Louise Rick och riktigt bra. Blaedel väjer inte för att beskriva otäcka saker, och i den här boken förekommer otäckt våld mot kvinnor och en otäck hantering av spädbarn. Jag gillar ju mörka böcker så jag har inga problem med sånt, men kan tänka mig att det finns folk som har det. Verkligheten i Köpenhamn är tämligen annorlunda än den i t ex Stockholm, med synlig och någorlunda accepterad prostitution. Med det följer så klart trafficking då samvetslösa män vill tjäna pengar på kvinnorna. Det är för jävligt. Boken slutar i moll…men så är förstås verkligen ibland. Snart kommer en ny Blaedel ut på Massolit förlag, Dödsstigen, och det är tydligen den 8-e boken om Louise Rick. Den ska jag kolla in!

En trea i betyg. Mörkt och bra.

Tyvärr finns inte denna bok i handeln längre…jag lånade mitt ex på biblioteket.

3 svar till “Läst: Aldrig Mera Fri av Sara Blaedel”

  1. Om jag inte missminner mig så här när jag är på språng så har jag denna oläst hemma. Köpt just på utförsäljning av biblioteksböcker.

  2. Jag råkade hoppa in i den boken om tvillingsystrarna som jag efteråt fattat är långt efter i serien, men nu blev jag ändå sugen på att läsa henne igen. Bra text!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: