Läst: Somliga Linor Brister av Varg Gyllander

Somliga linor brister (inbunden)

Somliga Linor Brister av Varg Gyllander (2009) – ♥♥♥+
Bra Böcker 

Det är tidig vårmorgon och huvudstaden sover när Jenny Svensson slutar sitt liv, naken i en fontän mitt i city. För kriminaltekniker Ulf Holtz verkar det först röra sig om en olycka, kanske en lek som gått snett. Men det står snart klart att man har med en målmedveten mördare att göra. Endast ett ögonvittne finns, en nära vän till den unga kvinnan, och han är försvunnen. Några filmsekvenser från en övervakningskamera är allt polisen har att gå efter, i övrigt har mördaren inte lämnat några spår. Och när den unge graffitikonstnären Peter Konstantino dör på ett liknande sätt ökar pressen. Allt mer tyder på att det pågår en människojakt, och rädslan och frustrationen sprider sig.
Offren tycks inte ha någonting gemensamt, men Ulf Holtz vet att människors livstrådar kan korsas på de mest oväntade sätt. Trots den allra nyaste kriminaltekniska kunskapen och utrustningen tar det lång tid innan ett mönster kan skönjas. Långsamt börjar Holtz och hans kollega Pia Levin inse vart allting leder – en upptäckt som sätter vänskapen på svåra prov. Holtz misslyckanden i tidigare utredningar förföljer honom, och medan jakten på mördaren pågår kämpar han med sin egen ensamhet och en sorg vars ursprung går att finna långt tillbaka i tiden.

Det här är första boken i en serie om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin, men det märks inte att det är en debut för det är välskrivet och Gyllander har koll på alla trådar i berättelsen. Ulf Holtz är att likna vid Gil Grissom, huvudkaraktären i TV-serien CSI, lika uppslukad av sitt jobb och något av en sympatisk nörd. Jag gillar hur författaren petar in en passning åt kliche-karaktärer i deckare när chefen medvetet försöker att inte bli en sån där arg, skitstövel till chef som figurerar i många böcker. Jag gillar också att allt polisarbete känns trovärdigt och det är inte konstigt eftersom författaren själv arbetar inom polisväsendet. Kriminalgåtan är härligt våldsam och upplösningen spännande, med en liten nod åt en plot twist…så tolkar jag det iaf. Jag läser gärna mer om Holtz och Levin!

En stark trea! Mycket underhållande!

Köp den här, här eller här!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: