Läst: Krimineller av Aino Trosell

Krimineller : 14 kriminalnoveller

Krimineller av Aino Trosell (2012) – ♥♥♥
Lindelöws bokförlag

Ta chansen, möt Siv Dahlin igen. Sveriges okrönta novelldrottning Aino Trosell, mångfaldigt prisbelönt för sina deckare levererar dem här i kortformat.
14 skickligt berättade noveller där vi förutom gnidna släktingar, försmådda äkta makar, stalkers och mördade jubilarer, äntligen får återse hennes smarta och observanta antideckarhjältinna Siv Dahlin.

Jag är mycket förtjust i Aino Trosells deckare där Siv Dahlin, en helt vanlig arbetarklasskvinna, står i centrum. Hon beskriver de miljöerna så bra, städjobbet på hotellet, jobbet i hemtjänsten, slitet för en låg lön. Jag gillar också Trosells språk, enkelt och avskalat och nästan som talspråk ibland. I böckerna om Siv Dahlin, som ju utspelar sig i Malung, så skriver hon ibland Malungsmål vilket jag tycker är roligt att försöka utläsa vad de egentligen säger. Riktig dalmål är närapå som utländska… Novellerna är välskrivna och underhållande, och det är som det brukar med noveller…en del saker faller en på läppen och andra inte. Det som är den stora behållningen är skildringen av glesbygden och av arbetarklassen tycker jag.

En trea i betyg till en trevlig novellsamling!

Köp den här, här eller här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s