Intervju med Caroline L Jensen

Jag fick tillfälle att fråga Sveriges ledande kvinnliga skräckförfattare några frågor vilket jag är mycket glad över!!

1. Din första bok var ju en biografisk bok som beskrev dina upplevelser som strippa i Köpenhamn. Efter det är du ju känd som Sveriges Ms King. Hur kom det sig att du bytte spår?

– Det gjorde jag egentligen inte. Snarare är det så att min debutroman är undantaget, det bytta spåret, medan alla annan produktion (två romaner och sju noveller och en roman som kommer ut i höst) är konsekvent i det att den är fantastik. Att Champagneflickan kom först var på grund av att jag var övertygad om att den skulle bli en bra fot in i förlagsvärlden (jag var helt säker på att den skulle bli antagen och sälja mycket), vilket den också var. Efter den har jag bara skrivit skönlitteratur.

Champagneflickan : en svensk strippa berättar (pocket)

2. Jag har läst flera av dina noveller och tycker att de påminner om tidiga Stephen King. Kan det stämma? Vad är din huvudsakliga inspiration och drivkraft när du skriver skräck?

– Ja, som de flesta i min ålder som skriver/gillar skräck så är jag väldigt influerad av King. Jag har gått King-skolan kan man säga, genom att sluka alla hans böcker i det som kanske är den mest påverkbara bokslukaråldern, dvs 12 – 16. Sedan har jag fortsatt älska och läsa allt han producerar. Om det syns i det jag skriver så är jag bara glad och stolt. Inspiration vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. Jag får idéer, helt enkelt. Många idéer. Ofta. Men var de kommer ifrån har jag ingen aning. Jag väntar inte på inspiration utan skriver varje dag. Det är ju mitt jobb. Inspiration är överskattad. Min drivkraft är naturligtvis att bli läst av så många som möjligt och kunna leva helt på mitt skrivande. Jag vill berätta bra historier som underhåller och skrämmer, det är nog det stora.

3. Om du får tipsa på riktigt bra svensk skräck, vad väljer du då? Riktigt bra utländsk skräck?

– Riktigt bra svensk skräck skriver Andreas Roman, Anders Fager, Amanda Hellberg och Åsa Schwarz. Bland det utländska väljer jag (inte helt oväntat) King, och hans son, Joe Hill, som är ett fantastiskt stjärnskott på skräckhimlen. Även Justin Cronin, Dan Simmons och Guillermo del Toro och Chuck Hogan.

Horns (häftad)Samlade svenska kulter : skräckberättelser (pocket)Doktor Joseph (inbunden)

4. Du arbetar ju också som lektör. Vilka manus tar du emot? Om du får ett manus som inte alls stämmer för dig genremässigt, vad gör du då?

– Ja, jag lektörsläser alla typer av manus utom lyrik. Allt från barnböcker, till självbiografier, till skräck, till deckare, till facklitteratur, till komedier, till novellsamlingar och så vidare i evighet amen. Det finns inga manus (utom lyriken) som inte passar att lektörsläsas av mig. Om någon har ett lyrikmanus talar jag om för den redan innan de skickar det, att jag inte tar emot sådant.

 

Tack till Caroline för svar på frågorna! Lycka till med författandet och lektörsläsandet – jag tänker själv anlita dig när mitt manus äntligen blir färdigt. Jag får nog göra mer som du – vackert sätta mig ner och skriva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: