Läst: De Osynliga av Stef Penney

De osynliga (inbunden)

De Osynliga (The Invisible Ones) av Stef Penney (2013) – ♥♥♥♥
Bazar Förlag (recex)

Rose Janko är försvunnen. Sju år har gått sedan hon försvann, och ingen säger ett ord.
När Rose och den tuffe Ivo Janko gifte sig, blev hon medlem i en kringresande romsk familj. Många frågade sig: om de två inte var ett alltför omaka par? Ryktet sprids om att Rose födde en son med en ärftlig sjukdom innan hon försvann. Men hennes far Leon har sina tvivel. Han hyr en privatdetektiv, Ray Lovell, för att ta reda på sanningen om Roses öde.
Ray Lovell är en obemärkt privatdetektiv som själv har romsk bakgrund. Han tar sig an fallet, men efter sju långa år verkar alla spår ha kallnat. Rays efterforskningar hindras av dem som borde vara mest ivriga att hjälpa honom familjen Janko. Deras sammanhållning är tät, och det sista de vill är att utomstående ska rota i deras privatliv. Men varför vill de inte hitta Rose?

Den här boken gillade jag hemskt mycket. Den utspelar sig bland romer och det är en miljö som jag tycker är exotisk och inte kan speciellt mycket om – en väldigt sluten miljö av allt att döma då romerna i den här boken ser på gadjos med ett rätt stort förakt. Det är intressant, att främlingsfientlighet kan ta sig olika former. Kriminalberättelsen berättas i ett ganska sävligt tempo, men det är egentligen inte den jag tar med mig som det bästa med den här boken utan det är beskrivningen av det romska samhället, och dess inställning till omgivningen. Boken är mycket skickligt skriven och varvar två olika berättarröster. Den är skriven i jag-form i presens, vilket egentligen är det värsta jag vet men man finner sig fort tillrätta med det. Stef Penney har också skrivit en bok som heter I Vargars Följe och jag ska definitivt kolla upp den. Ho har också skrivit och regisserat filmer, och visst märks det att hon har haft ett skrivande yrke även före denna bok. Och vilket vansinnigt snyggt omslag!

En fyra i betyg! Det är så roligt att upptäcka favoriter bland böcker man inte hade så höga förväntningar på!

Köp den här, här eller här!

Annonser

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s