Lyssnat på: Pet Sematary av Stephen King

Pet Sematary

Pet Sematary av Stephen King (1983) – ♥♥♥♥♥

Läkaren Louis Creed och hans familj lämnar Chicago och flyttar till ett stort hus utanför den lilla staden Ludlow i Maine. Louis kan inte låta bli att känna en oro allt verkar bli nästan alltför perfekt. Det nya huset är fantastiskt. Naturen är underbar. Och grannarna är vänliga och välkomnande.
Men i utkanten av idyllen finns uråldriga, hemlighetsfulla krafter. Det är något mystiskt med den gamla jurtjyrkogården, där traktens barn brukar begrava sina husdjur. Och strax bortom den finns en gammal, indiansk begravningsplats som ruvar på ännu djupare hemligheter som vår moderna tid sedan länge har glömt bort.
När familjens katt Church blir överkörd begraver Louis honom bortom jurtjyrkogården. Och Church kommer tillbaka. Till det yttre är katten densamma, men något är ändå kusligt annorlunda med husdjuret.
Louis har släppt lös dolda krafter som bäst lämnas ostörda. Men det är inte förrän familjen drabbas av en katastrof som den verkliga mardrömmen börjar

En av de absoluta skräckklassikerna, välskriven och helt underbar. King är i högform och visar var skåpet ska stå. Beskrivningarna av skräckelementen i boken, t ex vandringen i Lilla Gudens träsk och hur Louis försöker lappa ihop den dödligt skadade Pascow, är fantastiska. Ännu mer fantastiska är dock beskrivningarna av känsloelementen, sorgen när sonen dör är så pass bra beskriven att man verkligen förstår Louis handlingar. Och King är mästare på de här beskrivningarna runtom huvudhistorien, de som gör berättelsen extra levande och stark – som när Jud berättar om hur han först besökte Jurtjyrkogården eller Rachels berättelse om systern Zelda. Och så gillar jag när King gör sina allvetande-perspektiv-berättelser! De gör han många i t ex Pestens Tid!
Det finns inget dåligt med den här boken och har man inte läst den än så kan man skatta sig lycklig som har den upplevelsen framför sig.

En femma förstås! Hey ho, Let´s go!

Köp den här, här eller här!

Annonser

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s