Läst: Samlade Svenska Kulter av Anders Fager

Samlade svenska kulter : skräckberättelser (pocket)

Samlade Svenska Kulter av Anders Fager (2011) – ♥♥♥♥
Månpocket (recex)

Samlade svenska kulter är ett antal berättelser som alla är pusselbitar i en stor helhet. De väver en berättelse från en värld som är både skrämmande, bisarr och obehagligt lik den verklighet vi känner som vår egen. Det handlar om sådant som döljer sig strax under vardagens grå och trygga yta: uråldriga varelser som alltid har levat mitt ibland oss – och samtidigt i det fördolda; mäktiga förhistoriska sällskap och som kanske har mer makt än vad som egentligen är riktigt hälsosamt.

Det här var riktigt bra! Novellerna är som fragment som bildar en helhet, och om man är förvirrad efter att ha läst en novell så kan man fortsätta framåt för då får man svaret i någon av novellerna längre fram. Författaren är mycket inspirerad av Cthulhu-mytologin, och som gammal Lovecraft-fan gillar jag det skarpt. Att ta den mytologin och placera den i skogen utanför Borås är både roligt och intressant! Fager kör inte med chockeffekter utan är snarare lågmäld och antyder snarare än är övertydlig. Det gör det hela mer effektivt, ens egen hjärna fyller gärna i tomrummet mellan raderna. Fager är dessutom en skicklig skribent som använder olika metoder i de olika novellerna, en novell består till exempel endast av dialog.  Jag är mycket imponerad av denna novellsamling och var ledsen när den tog slut… Bland den bästa svenska skräck jag har läst! Iä! Iä!

En välförtjänt fyra!

Köp den här, här eller här!

Annons

2 svar till “Läst: Samlade Svenska Kulter av Anders Fager”

  1. Ojdå, och jag som nästan bestämt mig för att inte läsa Fager efter att ha läst en av hans noveller som var med i De odöda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: