Stenhjärtat (inbunden)

Stenhjärtat av Katarina Wennstam (2013) – ♥♥♥+
Albert Bonniers Förlag (recex)

Mamman har sikte på disken där framme. Det är flera meter kvar men sköterskan i luckan har redan sett hennes panik, och ställer sig upp.
”Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!”
De kommer in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm fredagen den 16 december, när resten av stadens barnfamiljer hänger sig åt adventsyra. Men det kommer inte att bli någon god jul för lilla Gloria, hennes syskon, mamma Pernilla och pappa Andreas.
En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgliga uppgift att ta reda på.

Wennstams böcker innehåller alltid en massa viktiga samhällsfrågor varav den största och viktigaste brukar vara mäns våld mot kvinnor. I den här boken har fokuset skiftat till vuxnas våld mot barn, men temat ”våld från de i överläge” kvarstår. Det är en rätt förfärlig historia som rullas upp i den här boken, man blir präktigt beklämd och det värsta är att, det precis som det står i boken, man som förälder själv varit så uttröttad att man åtminstone i en flyktig tanke velat slänga skrikande ungar i väggen… Så det är inte helt solklart vem som är ond och god även om en normal människa såklart har spärrar. Man får också följa Shirins privatliv och hennes ambivalens och dåliga samvete över att hon inte älskar sin man längre, trots att han på papperet är en drömman!
En lagom blandning av spänning och karaktärernas privatliv således. Även om det kanske inte finns så mycket ovisshet i vem som utfört de hemska handlingarna mot barnet så är det ändå spännande och välskrivet när historien rullas upp.

En mycket stark trea i betyg. Wennstams böcker är en bra blandning av samhällskritik och spänning som gör dem till en underhållande men ändå viktig läsning!

Köp den här, här eller här!

3 reaktioner till “Läst: Stenhjärtat av Katarina Wennstam

  1. ”viktiga böcker” och ”viktiga samhällsfrågor”
    Det är oerhört bra att man skriver om våld mot barn, det är något som inget barn borde få uppleva.

    Vad som inte framgår är att själva bakgrundsmaterialet som författaren använder sig av är ogrundade medicinska diagnoser. Diagnoser som började som hypoteser på slutet av 60-talet och därefter har på ett icke vetenskapligt, i synnerhet icke evidens baserat, manér tagit formen av s.k. accepterad hypotes. Från mitt expertishåll är det skrämmande hur en hypotes nu tagit sig från ännu oprövad utan vidare vetenskapligt stöd, till skönlitterär propaganda. Det har hänt så många gånger genom historien, så man tycker att samhällen borde lära sig.

    Det jag är mest rädd för att denna bok spär på hysterin kring användandet av denna medicinska osäkra kunskap, som just säker kunskap, och att oskyldiga föräldrar och deras barn hamnar i katastrofala problem.

    Alla läsare uppmanas till försiktighet i absorberandet av den bakomliggande medicinska kunskapen, och till kritisk läsning av händelseförloppen. Anta att sjukvårdspersonal bedömt fel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s