Bokbloggsjerka 18-21 oktober

jerka11 Nu är det jerkadags igen via Annikas litteratur- och kulturblogg!! Jag har missat en massa jerkor så det är skoj att vara på banan igen! Veckans fråga lyder:

 

Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?

 

Annika själv nämner Dennis Lehane, speciellt med boken Patient 67, som en sådan författare och jag håller med om att han är omåttligt skicklig. Min favorit är dock den fantastiska engelska ladyn och deckardrottningen Ruth Rendell!! Det finns flera orsaker till att hon är min favorit!

1. Hennes prosa – den är som silke för ögonen att läsa!! Vansinnigt vackert språk. Ögonen rinner över sidan och inget språkligt fel gör att man hänger upp sig.

2. Jag älskar att hennes böcker inte är dialogdrivna. Hon kan skriva många sidor utan att det förekommer dialog, texten behandlar istället karaktärernas inre liv och man lär känna dem inifrån och ut på ett naket och ingående sätt.

3, På ett spännande sätt beskriver hon vansinnet i vardagen, hur vem som helst kan drivas till sjuka handlingar av omständigheter och slumpen.

Ms Rendell är över 80 år men fortfarande produktiv. Jag har aldrig läst en dålig bok av henne, även om vissa av hennes böcker förstås är bättre än andra så har hon en hög lägsta-nivå. Om jag skulle få välja vilken författare jag skulle kunna skriva som, så skulle jag välja Rendell. Jag försöker skriva böcker i hennes anda, om det vardagliga vansinnet, för det är så fascinerande.

RuthRendell.png

13 svar till “Bokbloggsjerka 18-21 oktober”

 1. Oj henne har jag tänkt läsa hur många gånger som helst, men ja tiden.

 2. Ruth Rendell verkligen bra.

 3. ”Ruth Rendell är verkligen bra” skulle det förstås stå.

 4. Fin motivering. Har ännu inte läst något av Rendell och det känns inte bra :).

 5. Vet att jag läst något av henne för många år sedan, men fastnade inte för henne, Kanske dags att prova igen…

 6. Hmm, trodde jag hade läst något av Ruth Rendell, men jag kan inte hitta någon bok av henne i hyllan i alla fall. Kanske jag borde prova då 🙂

 7. Rendell låter intressant, och avskräckande på samma gång då jag verkligen gillar dialoger, men är det övriga bra kan jag klara mig rätt bra utan dem 😉

 8. Patient 67 igen, jag är såå nyfiken! Trots att jag sett filmen, men alla säger att boken ändå är en helt egen upplevelse :p

 9. Patient 67 tyckte jag väldigt mycket om!

 10. Har länge tänkt läsa Rendell. Får se till att det blir av!

 11. Patient 67 en bladvändare tycker jag.

 12. […] till det. Jag hade ju tidigare läst brittiska psykologiska författare som Margaret Yorke och Ruth Rendell, men jag hade aldrig tidigare läst de skandinaviska författarna vilket var ett stort […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: