Lyssnat på: Different Seasons av Stephen King

Different Seasons (häftad)

Different Seasons av Stephen King (1982) – ♥♥♥♥+

King har skrivit en bok med fyra långnoveller, de heter The Shawshank Redemption, Apt Pupil, The Body och The Breathing Method. Med undantag för den sistnämnda (inte dålig alls men de andra tre är så oerhört starka så vid blotta jämförelsen känns The Breathing Method sämre) är det fullkomligt lysande läsning och de tre förstnämnda har dessutom blivit tre makalöst bra filmer. King visar med dessa noveller att han är som bäst när han beskriver spelet mellan människor och han gör det på ett lite annorlunda sätt med dessa noveller eftersom de flesta berättas ur ett jag-perspektiv, något han annars inte använder särskilt ofta. Berättelser är kusliga och makabra men det är inte skräck. Snarare drama skulle jag nog säga. Novellsamlingen skrevs under Kings starkaste period, tidigt 80-tal, då han också gav ut Salem´s Lot, The Shining, Cujo och Pet Sematary. Alla dessa är odödliga klassiker för oss skräckfans.

Min favorit av novellerna är The Body (filmatiserad som Stand By Me), en underbar berättelse om fyra tolvåriga pojkar som gör en utflykt för att hitta ett lik. Kamratskapen, känslan av utanförskap om man är född i ”fel” släkt, hur det är att bo i en liten stad och sorgen över att inte bli älskad av sina föräldrar…det beskrivs så fint och känsligt att man berörs starkt och ögonen tåras på sina ställen i boken.

Läs den här novellsamlingen – om du inte redan har gjort det! Har du inte gjort det, grattis, du har nåt underbart att de fram emot. Jag lyssnade på boken inläst av Frank Muller men den är enklast att få tag i i pappersformat. Läs gärna på engelska, den är bäst så.

Köp den här, här eller här!

Annonser

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s