Läst: Doctor Sleep av Stephen King

Doctor Sleep (inbunden)

Doctor Sleep av Stephen KIng (2013) – ♥♥♥♥-
Hodder & Stoughton Ltd

Vi får följa Dan Torrence, hur han lyckas bli nykter och hur kan tampas med arvet från sin far och allt som hände på Overlook. Det visar sig att han måste resa sig igen för att hjälpa flickan Abra…och att det som hände vid Overlook ingalunda är glömt.

Det här är en värdig uppföljare till The Shining och jag älskar att Dans pappa får nån slags upprättelse till slut. Men eftersom jag läste The Shining nyss, för att förbereda mig inför uppföljaren, så ser jag tydligt skillnaderna. Det har gått 30 år och King är numer en nykter alkoholist, och han var aktiv när The Shining skrevs. JAg gillar verkligen att det syns skillnader mellan AA-fyllon och den sorts fyllo Jack Torrance var, med sk vita knogar. Jag fullkomligt älskar att det hänvisas till Charlie Manx och Christmasland, och dessutom till andra filmer (Fredrica Bimmel är t ex ett av mordoffren i När Lammen Tystnar). Men det är väldigt tydligt för mig att King numer skriver helt andra böcker än under sin storhetstid, vilket jag anser var under 80-talet. The Shining var en fullkomligt genialisk bok, ett mörkt kammarspel som inte krånglade till det utan använde de resurser som fanns och som gjorde det bra. Doctor Sleep är mycket krångligare, och hänvisar till andra världar vilket KIng gärna gör under den senare delen av sitt författarskap. Hans bästa böcker krånglar inte till det (Det, Pestens Tid och Salems Lot) men på senare år blir det gärna för stort.

Jag gillar iaf Doctor Sleep även o jag tycker att Kings hayday är bakom honom. Jag hoppas desto mer på hans son Joe Hill (som skrivit NOS4R2 som har fulingen Charlie Manx som prime villain). Älskar dock att deras böcker har lite cross reference!!

En svag fyra men en värdig uppföljare!

Köp den här, här eller här!

Annons

Ett svar till “Läst: Doctor Sleep av Stephen King”

  1. […] Kings uppföljare till klassikern The Shining. Läs recensionen här!  En bra uppföljare men King av senare märke blir nästan lite sci-fi ibland, och tendensen till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: