Läst: Alkemins Eviga Eld av Anna Jansson

Alkemins eviga eld (inbunden)

Alkemins Eviga Eld av Anna Jansson (2011) – ♥♥♥
Norstedts

Den nu åldrade glaskonstnären Justus Hartman var en av de sista alkemisterna. Det som drev honom var inte tanken på guld och rikedom, utan mystiken. Hårt förbundna, som i en sekt, höll han sina lärlingar.
Nu vill någon ta del av den innersta hemligheten innan Justus går i graven och en tidig morgon blir han bortförd från Visby lasarett i en stulen färdtjänstbuss. Hans brorson, kommissarie Tomas Hartman, söker sin farbror i Mästerby. Allt är sig likt i glashyttan fast fyrtio år förflutit. Minnet av Angelika, en förlorad kärlek, får honom att förlora fästet i sitt äktenskap. Det finns saker han aldrig har kunnat berätta för sin fru. En skuld som tyngt honom i alla år.
Spåren leder till fastlandet. En man hittas död i en glaskista på Kosta Boda Art Hotel. Maria Wern inser snart att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Men hennes nye chef, Patrik Hedlund, leder utredningen med järnhand och låter henne inte följa sin intuition. Något som visar sig vara ett katastrofalt misstag i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

Anna Jansson är alltid bra – en sann utövare av skrivarhantverket. Men den här bokens handling är så pass verklighetsfrämmande att den, trots att den är välskriven och spännande, tillhör de svagare i serien om Maria Wern. Ett plus är att Jansson alltid har roliga och spännande miljöer som fond åt sina historier. Den här gången spelar Kosta Boda Art Hotel en stor roll i handlingen och det skulle verkligen vara roligt att få åka dit för stället verkar rätt spektakulärt.

Jansson tillhör, tillsammans med Marie Jungstedt, Carin Gerhardsen och Åsa Larsson, mina favoritdeckarförfattare i Sverige. Den här boken är inte dålig, det blir en trea i betyg, men jag tror den skulle tjänat på att morden var mer verklighetsförankrade.

Köp den här eller här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: