Läst: Ash av James Herbert

 

 

 

 

 

023071126X

 

Ash av James Herbert (2012) – ♥♥♥♥+
Pan Macmillan

I den tredje boken om David Ash, parapsykologisk utredare, skickas han till ett skotskt slott för att utreda en eventuell hemsökelse. Väl på plats konstaterar han att övernaturliga makter inte bara tagit över slottet – de avser att utplåna det och dess invånare.

David Ash hamnar denna gång i en mycket suggestiv miljö, ett riktigt spökslott i Skottland komplett med märkliga invånare (kriminella, ondskefulla och fullkomligt bindgalna), fängelsehålor, otäcka gångar med massor av spindlar och fladdermus, och dessutom Hitlers dotter och Prinsessan Dianas försvunne son! Efter händelserna i den förra boken, The Ghosts of Sleath, är inte Ash längre skeptisk till övernaturliga fenomen utan upptäcker snabbt att hemsökelserna är av övernaturligt art. Det verkar som om epicentret för de övernaturliga händelserna cirkulerar runt en av de vansinniga varelserna som är instängda i fängelsehålorna.

Herbert är, enligt förlaget Pan Macmillan, en av världens två största skräckförfattare (King är förstås den andre…) men märkligt nog finns det inte så många av hans böcker översatta till svenska. Den första boken om Ash finns på svenska, Ondskans Hus, men den andra boken är inte översatt. Herbert har skrivit skräckböcker sedan -70talet och det märks att han kan sitt hantverk, man sugs in i miljö- och personbeskrivningarna och vänder blad som hypnotiserad. Miljön han valt är förstås mycket tacksam, ett riktigt klassiskt spökslott ägt av den hemliga organisationen The Inner Circle. Här huserar en hel massa rika dårfinkar som varit tvungna att fly omvärlden och som haft råd att betala för ett liv i lyx, bland annat en afrikansk despot, Moammar Ghadaffi, flera nazistiska krigsförbrytare med flera.

Boken är vansinnigt välskriven och underhållande skräck signerat en sann mästare! Rekommenderas varmt, men det är nog bäst att läsa seriens böcker i ordning eftersom Ash inställning till övernaturliga fenomen ändras kraftigt…och han har ett förslutet som avhandlas (mest) i den första boken också, och som är relevant i de senare böckerna!

En stark fyra till en riktigt bra skräckbok!

Köp den här eller här!

 

Annons

Ett svar till “Läst: Ash av James Herbert”

  1. […] fenomen, David Ash! En riktig bladvändare som innehåller allt en bra skräckis ska ha. Läs recensionen här!! Herbert, som tråkigt nog är rätt okänd i Sverge, har skrivit skräck sedan början av 70-talet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: