Bokbloggsjerka 25-28 januari

Annikas litteratur- och kulturblogg bjuder upp till jerka igen och denna vecka lyder frågan:

 Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

Det är min blogg och mina åsikter…men de är högst subjektiva och personliga och det är stor skillnad på att skriva ”Det var en dålig bok” eller ”Jag tyckte att boken var dålig”…och det är mening nummer två som jag i sådana fall skriver. Däremot är jag byggd så att jag hellre hissar än dissar och försöker alltid hitta något positivt att framhålla.

Jag funderade också på det faktum att jag sällan ger ett dåligt betyg men det måste ju bero på att jag mest läser böcker jag är nyfiken på eller väljer att läsa på grund av andra orsaker så det innebär väl att urvalet är i min smak.

Jag har däremot tänkt om jag ska ändra mitt betygsystem från 1-5 till något annat, kanske från 1-10, eftersom det kan bli missvisande. En stark trea, nästan en fyra, är en stor skillnad mot en svag trea, nästan en tvåa, men båda får ju en trea…det kanske vore bättre med fler betygsalternativ så att ”finliret” syns bättre i betyget. Ska man då backa bandet och ändra betygen på de böcker man redan betygsatt? Nåt att tänka på…:-)!

Annons

12 svar till “Bokbloggsjerka 25-28 januari”

 1. Jag har generellt väldigt svårt för människor som idiotförklarar en hel grupp människor genom att säga/skriva som i ditt första exempel. Bara för att jag inte gillar något så betyder det inte att det är dåligt. För mig, ja, men kanske inte för alla. Så jag försöker också göra som du 🙂

 2. Ja det är ju ens personliga åsikter som skrivs ner i bloggen. Men jag har nog som du, det är sällan jag läser en bok jag inte gillar och det är väl för att jag väljer böckerna själv och vet ungefär vad som brukar gå hem 🙂

 3. Kan bara hålla med. Det är viktigt att formulera kritiken så att läsaren förstår att det är du som tycker och ingen annan, som du skriver.

  Jag hade tidigare ett 1-5 system men tyckte att det var alldeles för lite så nu har jag 1-7. Det är ganska lagom tycker jag.

 4. Ja det är helt sant, det är ens egna åsikter och där lägger man in tycke och smak.
  Fast man vill ju inte såra någon som jobbat hårt, men man kan tänka till när det gäller ordval.
  Mia

  • Jag har märkt att jag har svårare att vara hård sedan jag själv kommit igång med skrivandet…vet ju hur man sliter och skulle själv bli ledsen om någon sågade det jag gjort… Då är det bättre att försöka vara tydlig med vad man inte tyckte sammanföll med sin egen smak, eller kanske komma med tips, konstruktiva sådana.

 5. Intressant svar. Jag betygsätter inte böcker själv men har funderat på att göra det. Tror dock att jag skulle ha svårt för att sätta ett enda betyg. Men jag gillar att läsa recensioner som innehåller betygsomdömen.

 6. Jag ger inte så ofta riktigt dåliga betyg men det beror nog främst på att jag själv väljer vad jag ska läsa och oftast väljer jag böcker som jag tror att jag ska tycka om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: